Victor Costache propus oficial la conducerea Ministerului Sănătății

Premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat componenţa Cabinetului pe care îl va supune votului Parlamentului. La Ministerul Sănătății a fost propus chirurgul Victor Costache.

 

Cine este Conf. Dr. Victor Costache, ministrul propus al Sănătății?

 

În 2018, la Sibiu, Victor Costache trata endovascular un caz de anevrism de aortă toracică rupt, la un pacient de 77 de ani, căruia nu i se dădeau mai mult de câteva ore de trăit. Intervenția a devenit prima operație complexă de aortă tratată endovascular.  Academy of World Records a atestat premiera.

De numele celui propus pentru portofoliul de ministru al Sănătății se leagă o serie de alte intervenții realizate în premieră la nivel național, european sau mondial: primul caz din lume de înlocuire a valvei mitrale prin abord minim invaziv cu tehnologia de sutură automată, primul caz din Europa de înlocuire endoscopică a valvei aortice cu tehnologia de sutură automată, prima plastie mitrală endoscopică cu ajutorul dispozitivului de ultimă generație Memo 4D, în premieră pentru Europa de Est.

Echipa condusă de chirurgul cardiovascular Victor Costache a realizat numeroase premiere și în domeniul chirurgiei cardiace congenitale. Vorbim aici, printre altele, despre  primul caz din Europa de canal atrioventricular parțial tratat minim invaziv (pacienta era o sportivă de perdormanță), dar și de  primul caz din România de defect septal atrial și plastie mitrală realizată video asistat  (fără tăierea sternului) la pacienți pediatrici.

Toate acestea le-a realizat în România, din 2014 încoace.  Înainte, medicul a lucrat 15 ani în spitale de peste graniță.

 

Scurtă biografie

 

  • A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF “Grigore T. Popa” din Iași, în 1999.
  • A făcut un an de rezidențiat în țară, după care a decis să plece în Franța, acolo unde a luat-o cu rezidențiatul de la capăt. S-a specializat în Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică.
  • A condus echipe medicale în spitale din Franţa, Marea Britanie, Danemarca, dar și din Canada.
  • Este membru al Colegiului Francez de Chirurgie Cardiovasculară.
  • În 2014 și-a suspendat toată activitatea medicală din Franța și a ales să revină în țară, să aplice pe pacienții din România tot ce a învățat în afară.
  • Este directorul medical la un spital privat din Sibiu și şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, din cadrul aceleaşi unităţi sanitare.
  • Din anul 2014 este Conferențiar Universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
  • Din 2015 este Președinte al Comisiei de Chirurgie Cardiovasculară a Ministerului Sănătății și Președinte al Societatății Române de Chirurgie Endovasculară și Terapie Valvulară Transcateter.
  • A fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul de Merit în rang de Cavaler.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.