Tinerii au nevoie de educație pentru a nu începe să fumeze. Este mesajul transmis de asist.univ. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, într-o dezbatere online organizată de Sănătatea Press Group în contextul Zilei Mondiale Fără Tutun.
”Programul de prevenire și combatere a consumului de tutun care există în acest moment se adresează (…) în mare parte celor care sunt deja fumători, care conștientizează riscurile nocive pe care le induce fumatul, care adresează întrebări specialiștilor din acest program și doresc sau fac primul pas în a se lăsa de fumat. Cu siguranță un tânăr, un adolescent nu dorește în primul rând să se lase, nu conștientizează efectele pe termen lung și de aceea este extrem de important să regândim, alături de toți colegii mei, modalitatea în care putem să ne adresăm direct acestei categorii. Tinerii și adolescenții sunt o categorie extrem de vulnerabilă la reclamele agresive care se desfășoară în acest moment, iar pentru ca noi medicii să ajungem lângă ei în acest moment și să le putem vorbi de efectele pe care le are fumatul în timp trebuie să existe și să realizăm o colaborare mai bună cu cei care sunt la catedra în acest moment și să realizăm parteneriate prin care profilaxia pe care o realizăm împotriva combaterii consumului de tutun să fie eficientă. Aceste măsuri trebuie să fie repetitive, chiar agresive aș putea spune dar în cel mai bun sens. Fiind lângă ei și explicându-le efectele pe termen lung, cuvântul spus de specialiști va crea roade pentru că așa cum observăm astăzi în statistici, cancerul pulmonar și alte tipologii de cancere au o incidență crescută care este în strictă legătură cu consumul de tutun și a căror profilaxie nu poate fi făcută decât acționând pe aceste paliere”, a explicat ea.
Dr. Beatrice Mahler a vorbit și despre beneficiile renunțării la fumat. ”După ce te lași de fumat cu siguranță tot organismul începe să funcționeze mult mai bine. Însă în funcție de numărul de ani în care ai fost fumător trebuie evaluat care sunt consecințele fumatului asupra organismului. Prin urmare cu siguranță e necesar un consult neurologic, trebuie evaluat dacă circulația la nivelul vaselor care ar trebui să irige creierul este absolut normală. De asemenea, un consult cardiologic este obligatoriu în această situație”, a afirmat medicul.