VIDEO Dr. Catrinel Iliescu, medic primar neurologie pediatrică, vorbește despre cefalee la copii

 

INTERVIU ”Părinții sunt speriați pentru că au această impresie că pe copii nu ar trebui să-i doară capul, și eu au cefalee și nu au chiar rar acest simptom”, a spus Dr. Catrinel Iliescu, medic primar de neurologie pediatrică de la Centrul de Expertiză pentru Boli Rare de Neurologie Pediatrică din Spitalul Clinic Prof. Dr. Al. Obregia din Capitală, în cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor RoHealthReview.

”Durerile de cap pot să apară în situații secundare, legate de anumite afecțiuni, care să nu fie amenințătoare de viață, acestea sunt majoritatea. Am o gripă, mă doare capul, dacă am o amigdalită, am febră, mă doare capul, dacă am avut un traumatism cranian minor, este normal să mă doară capul”, a explicat Dr. Catrinel Iliescu.

Dr. Catrinel Iliescu a vorbit însă și despre cefaleea care are ca sursă afecțiuni generale sau ale sistemului nervos central care sunt amenințătoare de viață, dar sunt însă excepții. Mai sunt, explică Dr. Iliescu și sindroamele cefalalgice primare care nu sunt asociate cu leziuni ale sistemului nervos central. Dintre acestea migrena este cea mai importantă.

Când ar trebui să mergem cu copilul la spital?

”Dacă copilul meu are o stare generală bună, dar în același timp își continuă activitatea pe care o avea, nu și-a întrerupt-o, atunci nu este cazul să mă îngrijore exagerat. Desigur, ca părinte sunt îngrijorat, dar depinde foarte mult de starea generală a copilului. Dacă copilul meu are o stare generală modificată, nu arată bine, se retrage, este suferind, trebuie să mă uit să văd dacă există și alte semne sau simptome, dacă vomită repetat voi fi și mai îngrijorat, dacă nu poate să pună capul în piept voi fi și mai îngrijorat, depinde de semnele asociate durerii de cap”, a explicat Dr. Catrinel Iliescu.

Când este recomandat un RMN?

”Medicul va consulta pacientul, se va uita la starea lui generală, îi va lua temperatura, îi va lua tensiunea arterială, este important, este o cauză foarte rară a durerilor de cap, niciun medic nu și-ar dori să o rateze, tensiunea arterială se măsoară și la copil. Îl va examina clinic și neurologic. Dacă va găsi la examenul neurologic niște semne: copilul se dezechilibrează, nu-și mișcă bine o mână, un picior, copilul nu zâmbește simetric asociat durerii de cap, are tulburări ale oculo-motricității, medicul va fi mai îngrijorat și este posibil să recomande rezonanță magnetică”, a subliniat Dr. Catrinel Iliescu.

Indicația de RMN poate fi făcută de neurolog dacă copilul are sindrom de hipertensiune intra-craniană, în care îl doare capul, varsă, și are edem papilar.

”Noi ca neurologi suntem însă mai rezervați cu imagistica, pentru că știm că trebuie să gândim foarte bine înainte, poți decide să faci tomografie cerebrală care aduce un grad de raze x, deci iradiază, desigur că noile aparate au secvențe mult mai scurte și iradiază mult mai puțin, CT -ul rămâne o investigație foarte bună pentru urgență dar nu pentru toți copiii cu dureri de cap. Ca medic pui în balanță și vezi dacă faci mai mult bine sau nu”, a spus Dr. Catrinel Iliescu.

Cum se manifesta migrena în cazul copiilor?

Migrema face parte din categoria sindroamelor cefalalgice. Este o durere de cap mai specială, care evoluează episodic, și care se asociază cu alte simptome, greață, vărsături, sau copilul nu suportă zgomotul, lumina, el se retrage într-o cameră întunecoasă, vrea să doarmă. Aceste episoade se repetă”, a explicat Dr. Iliescu.

 

SMART – programul pentru copiii cu migrenă

 

Medicul primar Catrinel Iliescu a vorbit despre recomandări pentru copiii care au migrenă, recomandări numite pe scurt: SMART: Sleep – somn, să doarmă suficient, Meals – mese regulate, Activity – activitate fizică regulată, Relaxation – momente de relaxare, Treatment – tratament.

 

Puțin despre cefaleea de tip tensional

 

Medicul primar de neurologie pediatrică a explicat în interviul acordat RoHealthReview și semnificația altui diagnostic: cefaleea de tip tensional.

”Este asociată mai mult cu tensiuni emoționale, cu stres, există o anumită suprapunere cu migrena la copii dar practic este o formă de durere de cap mai ușoară dar care are tendința să dureze mai mult timp, aceasta este povestea pe care o au adolescenții”, a subliniat Dr. Catrinel Iliescu.

”Cum explic eu, nu este neapărat o problemă a creierului, ci a sufletului, ei transferă în plan fizic acest lucru, este ceva asupra căruia trebuie să fim atenți”, a adăugat Dr. Catrinel Iliescu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.