VIDEO Dr. Marius Uscatu: Bătătura este o reacție de apărare a organismului

 

”Bătătura este o reacție de apărare a organismului. În momentul în care pielea este supusă unei agresiuni, de exemplu o frecare permanentă, repetată, este o agresiune exterioară, ea se îngroașă. Dacă nu s-ar îngroșa, la fața locului ar fi o rană. Înțelegem aceasta ca pe o modalitate de protecție. (…) De asemenea, atunci când există un conflict între o proeminență a piciorului și o încălțăminte inadecvată, acolo există o frecare permanentă și ia naștere o bătătură. Prin urmare, bătătura nu este ceva dăunător, ceva care ne doare, ci dimpotrivă este ceva care ne apără împotriva durerii provocate de o agresiune. Este un mit pe care încerc să îl combat de foarte mulți ani, însă este greu să convingi pe cineva că nu bătătura doare, ci protejează de durere”, a explicat dr. Marius Uscatu, medic supraspecializat în chirurgia ante-piciorului, Institutul Piciorului.

Specialistul a mai precizat că atunci când vorbim de cauzele apariției bătăturilor, acestea trebuie căutate printre motivele care duc la producerea agresiunii.

”Cauzele bătăturii se regăsesc în cauzele agresiunii la care este supus un organ, respectiv piciorul în cazul nostru. Prima cauză de apariție a acestor bătături este o deformație a piciorului. Piciorul deformat de monturi prezintă niște proeminențe care intră în conflict cu încălțămintea. La locul respectiv se produce inițial reacția inflamatorie, piele roșie și inflamată. Cu timpul, dacă această agresiune se menține, ia naștere o bătătură. Firește că suferința provocată de acel factor agresor diminuează pentru că apare bătătura ca factor de protecție. La un moment dat, agresiunea persistă și oamenii au impresia că bătătura doare și recurg la diferite mijloace de a o elimina. Și aici greșim, încercând să diminuăm grosimea bătăturii sau chiar să o înlăturăm total. Soluția este mult mai simplă, de a înțelege legatura dintre cauză și effect. Bătătura este o reacție de apărare a organismului. Prin urmare, niciodată, sub nicio formă și sub niciun motiv nu trebuie îndepărtată. Trebuie să ne orientăm asupra cauzei, ori cauzele sunt fie o deformație a piciorului, fie greutatea exagerată, fie de hiperutilizarea piciorului”, a mai adăugat dr. Uscatu.

Potrivit medicului chirurg supraspecializat în chirurgia ante-piciorului, tipul încălțămintei și materialul din care este confecționată sunt esențiale.

”Îngroșarea pielii apare și ca urmare a purtării unei încălțăminte neadecvate. Și vorbim despre forma încălțămintei, dacă este prea strâmtă evident că intră în conflict cu degetele și acolo pielea se îngroașă dând naștere fenomenului de bătătură digital, tipic femeilor care poartă încălțăminte foarte strâmtă. Pe de o parte, avem o încălțăminte cu o formă neadecvată. Pe de altă parte, avem o construcție neadecvată, respectiv materialul din care este construită încălțămintea. De exemplu, încălțămintea de tip sport, de tip adidas, este construită din materiale sintetice ce nu permit evaporarea transpirației. Transpirația se acumulează, piciorul este permanent înntr-un mediu umed, iar asta determină reacția de autoprotecție, de îngroșare a pielii. Încălțămintea ideală, aș spune, este cea din piele, atât exterior cât și interior, pentru că pielea permite o respirație naturală a piciorului. Tot ce înseamnă încălțăminte sintetică acumulează transpirația la interior. De asemenea, este vorba de construcția tălpii. O talpă care este din piele este o talpă dură, este o talpă rigidă, agresivă pentru picior. Putem să o purtăm o perioadă limitată de timp pentru că reprezintă o agresiune la adresa piciorului. Ideal ar fi o talpă moale, amortizantă, care să preia din șocurile ce apar la contactul dintre picior și sol. Pentru că o femeie are nevoie de un toc de 3-7 cm. Un toc mai înalt agravează sprijinul pe antepicior cu apariția bătăturii la acest nivel. Absența tocului produce acelasi efect, pentru că structurile organismului s-au adaptat acelei înălțimi a tocului, femeia europeană are nevoie de un toc de 3-5 cm, absența totală a tocului agravează sprijinul pe ante-picior și determină agravarea acestor bătături”, a mai subliniat dr. Marius Uscatu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.