VIDEO Dr. Vlad Teodor Berbecar, despre prioritățile mandatului de președinte al ANMCS

“Încercăm să facem din ANMCS un partener cât mai apropiat spitalelor, pentru implementarea și atingerea cât mai multor standarde de calitate, care să asigure dezvoltarea și o bună funcționare a unităților sanitare, îmbunătățirea calității serviciilor medicale și a actului medical. Toate acestea vor conduce la o siguranță a pacientului, care va fi din ce în ce mai bună“, a declarat, în exclusivitate pentru Sănătatea Tv și Ro Health Review, dr. Vlad Teodor Berbecar, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

“ANMCS stabilește și oferă niște standarde, la care ar trebui să se alinieze toate instituțiile medicale, pentru dezvoltare și îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Uneori, infrastructura nu permite acest lucru, aceste limitări fizice sunt, din păcate, momentan, greu de depășit. Vorbim de spitale care sunt vechi de zeci, chiar sute de ani și care, bineînțeles, au nevoie de o infrastructură nouă. Calitatea actului medical poate fi influențată foarte mult de o infrastructură veche, pentru că nu ai acces la anumite servicii, tehnologii. Ai, practic, o infrastructură și un circuit care nu îți permite să realizezi anumite lucruri. Spre exemplu, spitalele pavilionare, care au clădiri, pavilioane răspândite, nu în aceeași curte, ci chiar în mai multe zone din oraș, unde este foarte dificil să faci inclusiv o recoltare de probe biologice.  În aceste condiții, actul medical este îngreunat“, a mai precizat președintele ANMCS.

Cum trebuie să asigure conducerea unei unități medicale realizarea unui management eficient al calității? Cum se pot implementa standardele de calitate? Depinde siguranța pacientului de managementul eficient al calității în sănătate? În ce condiții poate suspenda ANMCS acreditarea spitalelor? Spitalele fără acreditare vor mai putea funcționa? Au spitalele din România o procedură de evaluare a riscului infecțios la internare, mai ales  în cazul pacienților care vin dintr-o altă unitate sanitară sau au mai fost internați recent? Sunt doar câteva dintre întrebările la care ne-a răspuns dr. Vlad Teodor Berbecar, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.