VIDEO Interviu conf. dr. Anca Pantea Stoian: Ce aduce perioada pandemiei pentru pacienții cu diabet

VIDEO Interviu cu conf. dr. Anca Pantea Stoian, vicepreședinte al Comisiei de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice a Ministerului Sănătății, despre ce aduce perioada pandemiei de COVID-19 pentru pacienții cu diabet zaharat.
Nu există un risc diferit între pacienţii cu diabet de tip 1 şi tip 2, toţi sunt expuşi în aceeaşi măsură. Controlul glicemic slab este un factor de risc crescut. Prezenţa complicaţiilor diabetului sau a altor boli cronice coexistente creşte riscul de infecţie cu COVID-19. Durata evoluţiei diabetului zaharat şi vârsta pacientului (> 70 ani) sunt, de asemenea, factori de risc, a explicat conf. dr. Anca Pantea Stoian.

Pe lângă recomandările formulate de autorități și de medicii specialiști avizați în această perioadă, precum regulile de igienă și distanțarea socială, pentru pacienții cu diabet zaharat este important să își monitorizeze mai des glicemia, să evite hipo și hiper glicemiile. În ceea ce privește tratamentul, pacienții cu diabet trebuie să aibă acasă un minimum de rezervă de medicație, fără să își facă, însă, stocuri.

”Nu indic automedicație sub nicio formă, nu indic schimbarea schemelor de tratament de la sine putere. Acest lucru se va face, la nevoie, în strânsă legătură cu medicul diabetolog, nu după mintea fiecăruia, pentru că acest lucru poate duce la consecințe total neplăcute, agravând diabetul zaharat, cât și alte comorbidități care există”, a spus medicul.

Pacienții cu diabet zaharat pot merge să li se prescrie rețete în prezent și la medicul de familie, atât timp cât starea lor este stabilă.

În ceea ce privește disponibilitatea medicamentelor pentru pacienții cu diabet, din prisma Programului Național de Diabet Zaharat, acestea nu sunt afectate de situația privind noul coronavirus.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.