(VIDEO) Ministrul Sănătății, la începerea construirii spitalelor regionale de la Iași și Cluj: „Cele mai avansate spitale din România şi ,probabil, unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeană”

Spitalele publice regionale de la Cluj şi Iaşi vor fi cele mai avansate din România sau chiar din Uniunea Europeană, a transmis, miercuri, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila; declarația a fost făcută în cadrul ceremoniei de semnare a declanşării fazei întâi pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi şi a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, desfăşurată la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu.

„Vor fi cu siguranţă cele mai avansate spitale din România şi probabil că unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeană, ca şi nivel de furnizare a serviciilor, deservind zona Moldovei, zona Transilvaniei şi Oltenia. Bucureştiul, de exemplu, care are multe spitale de urgenţă, poate să facă faţă în alt mod, dar cu siguranţă şi în Bucureşti e nevoie de noi instituţii spitaliceşti care să corespundă acestor standarde de calitate a îngrijirii pacienţilor”, a anunțat Alexandru Rafila.

Termenul de execuţie pentru spitalele regionale este de 48 luni

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, investițiile în cele două spitale este de aproape 7 miliarde lei (1.5 miliarde de euro):

„În sfârșit am semnat. Urmează, săptămâna viitoare, să se închidă și procedurile la Spitalul Regional de la Craiova. Vorbim de o investiție a celor două spitale de aproape 7 miliarde de lei, adică 1.5 miliarde de euro, bani prinși în PNRR. Cunoașteți că termenul de execuție este unul scurt, până în 2026. O spun și cu mândrie, dar și cu o anumită reținere, în sfârșit am găsit înțelegere și o echipă determinată să finalizeze o promisiune de 15 ani de zile”, a precizat acesta.

„Cred că mesajul puternic pe care trebuie să îl dăm cu toţii, pentru că de data asta este un mesaj adevărat, nu este un mesaj demagogic, este următorul: România construieşte spitale. Fie că discutăm de spitale din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care au un termen relativ scurt de realizare, fie că discutăm de aceste spitale regionale care (…) au un termen puţin mai lung şi au o sursă de finanţare diferită, le construim. Acesta este lucrul cel mai important”, a adăugat ministrul Sănătății.

Date referitoare la cele două spitale regionale

„Investiţiile pentru construirea celor două spitale regionale sunt de aproximativ 7 miliarde de lei, iar termenul de implementare este până în 2026. Prin finalizarea procedurilor de execuţie a celor două spitale regionale, îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani. Este un moment de mândrie şi îl felicit pe domnul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila pentru ceea ce a făcut să aducă aceste proiecte cât mai aproape de realizare” a declarat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul ceremoniei.

Realizarea acestor proiecte reprezintă angajamentul continuu al Guvernului României pentru îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de înaltă calitate şi pentru modernizarea infrastructurii medicale din ţară:

Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi va reprezenta un punct de referinţă în domeniul medical, urmând să aibă o capacitate de 850 de paturi şi 20 de săli de operaţie. Acesta va deveni principalul furnizor de servicii medicale de nivel terţiar în regiunea de Nord – Est a ţării, concentrându-se pe îngrijirea pacienţilor critici şi pe cazurile care necesită tehnologie şi expertiză la nivel înalt.

Conceptul organizatoric al acestui spital se va baza pe gruparea pe specialităţi medicale strâns legate, formând „Centre” multidisciplinare structurate, cum ar fi: Centrul Multidisciplinar pentru Cap şi Gât, Centrul Multidisciplinar Toracic, Centrul Multidisciplinar Abdominal, Centrul Multidisciplinar pentru Articulaţii, Coloană Vertebrală şi Traumă, Centrul Multidisciplinar de Medicină Internă şi Centrul Multidisciplinar Mama şi Copilul.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,3 miliarde de lei, finanţarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuţie naţională şi 360 de milioane lei fonduri europene), precum şi printr-un credit de 1,25 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), echivalentul a 250 de milioane de euro.

Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj, la rândul său, va fi o instituţie medicală de importanţă majoră, urmând să aibă o capacitate de 849 de paturi şi o gamă variată de facilităţi şi servicii. Acesta va fi centrul principal pentru îngrijirea pacienţilor critici şi a cazurilor complexe din regiunea de Nord – Vest a ţării. Cu 336 de paturi pentru îngrijiri chirurgicale, 343 de paturi pentru îngrijiri medicale, 64 de paturi pentru pediatrie şi obstetrică-ginecologie, 82 de paturi pentru terapie intensivă (din care 10 pentru terapie intensivă pediatrică), precum şi facilităţi specializate pentru îngrijirea intensivă neonatală şi pentru unitatea de arsuri, acest spital va oferi o gamă completă de servicii medicale.

De asemenea, va include un centru dedicat cardiologiei, un bloc operator integrat cu 22 de săli de intervenţie chirurgicală şi va furniza servicii de spitalizare de zi şi chirurgie de zi.

Valoarea totală estimată a acestui proiect este de 3,35 miliarde de lei, finanţarea fiind asigurată, în principal, de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu 2 miliarde de lei (din care 1,64 miliarde lei contribuţie naţională şi 350 de milioane lei fonduri europene), precum şi printr-un credit de 1,525 miliarde de lei de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), echivalentul a 305 de milioane de euro.

La ceremonia de semnare, alături de premierul Marcel Ciolacu şi de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, au mai participat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, preşedintele Agenţiei pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.