VIDEO Prof. dr. Dana Craiu vorbește despre prima criză epileptică la copil

INTERVIU Prof. Dr. Dana Craiu, medic de neurologie pediatrică, specializat în epileptologie și neurofiziologie a discutat cu jurnaliștii RoHealthReview.ro despre ce înseamnă crizele epileptice la copii, cum se manifestă și cum anume trebuie să fie acordat primul ajutor în astfel de cazuri.

”Criza epileptică este o manifestare clinică ce apare brusc, nu durează foarte mult și se termină brusc și este produsă de descărcări electrice excesive ale neuronilor cerebrali. Dacă neuronii se descarcă dintr-o dată, excesiv, se poate produce o criză epileptică”, a explicat Prof. Dr. Dana Craiu.

Cum se manifestă o criză epileptică?

”Ceea ce știe lumea și ceea ce vede și ceea ce poate să recunoscă foarte ușor sunt crizele cu mișcare, cu înțepenire, cu mișcări dezordonate ale membrelor, și care apar brusc la un om care înainte era perfect și care nu avea nimic, asta ar trebui să atragă atenția”, a spus Dr. Craiu.

Părinții nu trebuie să se sperie, o criză se oprește singură

”Părinții adesea îmi spun: Am crezut că o să moară!”, spune Prof Dr. Dana Craiu, despre frica resimțită de părinți atunci când văd o criză epileptică la copiii lor. ”Sunt cercetări făcute în diverse laboratoare în care s-a măsurat durata crizelor și s-a făcut o medie și este demonstrat că o criză se oprește în medie în trei minute la copil, două minute la adult, deci nici nu e nevoie să faci nimic de fapt, ci doar să protejezi pacientul”.

Marea majoritate a părinților, când văd pentru prima dată o criză epileptică încearcă să aplice diverse manevre care să trezească copilull, în speranța că astfel îl pot ajuta. Niciuna dintre aceste manevre despre care Prof. Dr. Dana Craiu  vorbește în interviul publicat pe RoHealthReview nu oprește criza. Prof. Dr. Dana Craiu spune că, ceea ce ar trebui să facă părintele este să protejeze copilul de lovire, de cădere, să-i desfacă hainele dacă sunt strânse, să-l întoarcă pe o parte.

După ce pacientul este pus în poziția de siguranță, părintele ar trebui să filmeze criza epileptică

”Cu ajutorul filmulețului putem să punem diagnosticul corect. Părinții trebuie să înțeleagă că nu pot să ajute în niciun fel copilul și criza nu o pot opri ei din afară, pot să ajute copilul doar punându-l în poziția de siguranță, doar protejându-l și atât, a adăugat Prof. Dr. Dana Craiu.

O criză odată terminată nu mai este urgență

”Marea majoritate a oamenilor,la prima criză cheamă salvarea, pentru că sunt speriați, pentru că nu știu ce s-a întâmplat”, spune Prof. Dr. Dana Craiu. Dacă nu are alte afecțiuni sau răni, copilul trebuie trimis prin medicul de familie la medicul neurolog, și nu neapărat la camera de gardă. Medicul neurolog va pune diagnosticul și va explica părinților ce au de făcut în continuare.

După criză neuronii cerebrali sunt epuizați, explică Prof. Dr. Dana Craiu, copilul va fi somnoros și este bine să-l lăsăm să doarmă, să se odihnească. Medicul a explicat și în ce constă medicația de urgență, însă a insistat asupra faptului că le povestește părinților că o criză se oprește singură, și că o criză, dacă este de scurtă durată, nu strică neuronii cerebrali. Medicația de urgență ar trebui adminstrată doar dacă criza epileptică se prelungește, dacă depășește 5 minute.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.