„România are cea mai mare rată de incidență și mortalitate din Europa, situație care se menține încă din anii 1980” – a avertizat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, prof.univ.dr. Viorel Jinga, prezent la conferința „Infecția HPV – O problemă actuală de sănătate publică în România”, coordonată științific de Prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, șef Secție Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.
Evenimentul, a cărui management a fost asigurat de Sănătatea Press Group a fost desfășurat cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Infecţiei cu HPV (Human Papillomavirus), marcată anual la data de 4 Martie, ce are ca scop promovarea de informații și cunoștințe privind infecția amintită, calea de transmitere, afecțiunile pe care aceasta le produce sau metodele de prevenție a acesteia și a bolilor cauzate de forma persistentă cu virusul papilloma uman.
Potrivit unui studiu al Agenției Internaționale în Domeniul Cancerului – IARD – pentru anii 2000, o femeie din 44 prezintă un risc crescut de cancer de col uterin.
„Rata decesului a fost cu 5% mai mare în 2020 decât în 2010 și afectează femeile tinere, active și reprezintă principala cauză de deces pentru populația feminină din România. Afectând disproporțional femeile tinere, se consideră că peste 30.ooo ani de viață se pierd anual în România, din cauza deceselor de col uterin.
Mai mult de 70% din femeile active sexual sunt infectate cu un tip de HPV, dar cele mai multe dintre aceste virusuri sunt însă eliminate spontan în decurs de 6 până la 18 luni.
Jumătate din aceste infecții sunt generate de genotipuri cu risc crescut, cu potențial oncogen; infecțiile persistente cu potențial oncogen cu risc crescut sunt responsabile de 5% din numărul de cancere în total, dar – așa cum spunea și domnul ministru – majoritatea cancerelor de col uterin sunt cauzate de acest HPV.
Cancerul uterin dar și alte timpuri de cancere – analo-genital, anal, vulvar, vaginal, penian și unele forme de cancere oro-faringian, deci implică și urologii dar și medicii orl-iști. Este o problemă majoră de sănătate publică, ocupând locul 4 în rândul cancerelor de sex feminin la nivel mondial și locul doi între 16 și 44 ani, deci această perioadă de vârstă la care se poate aplica și vaccinul compensat.
În 2018 au fost 57o.ooo cazuri noi de cancer cervical în întreaga lume și 311.000 decese din cauza acestei patologii; în Europa de Est stăm mai prost, avem o incindență a cancerului cervical și a mortalității mai mare decât în Vest, respectiv 16% față de 7% și 6% la mortalitate vs. 1.8%” – a mai subliniat reprezentantul UMF „Carol Davila”.