„Vă mai amintiți luna ianuarie 2018, atunci când guvernul de la acea dată anunța creștere de 25% a salariilor?
În realitate era o creștere netă în jurul a 4%, restul fiind transfer de contribuții de la angajator la angajat!
Așa se întâmplă și acum: guvernul anunță creștere a salariilor de bază de 20% în 2024, care în realitate înseamnă creștere medie lunară a salariului de bază de 15,4%, care de fapt înseamnă undeva în jur de 10% creștere propriu-zisă a venitului salarial!
Procentul de 20% trâmbițat de guvern, pentru salariații din sănătate, este în realitate de 10%!
Continuăm protestele! Astăzi pichetăm Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii!
Federația <<Solidaritatea Sanitară” >> din România (FSSR) continuă seria acțiunilor de avertizare, prealabile grevei generale, cu două acțiuni de protest care se desfășoară joi, în intervalul orar 12.00 – 14.00 ,la Ministerul Sănătății iar, în intervalul orar 14.00 – 15.00, în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale” – anunțau, încă de dimineață, reprezentanții sindicali.
„Încă un motiv pentru care continuăm protestele: De la 01 ianuarie 2024 nu mai există niciun salariat în sectorul public de sănătate care să aibă vreun spor calculat la salariul de bază!
Prin efectul celor 5% creștere doar a salariului de bază care se aplică începând cu 01 ianuarie 2024 (în realitate 3,4% creștere a venitului salarial), în sectorul public de sănătate nu va mai exista niciun salariat care să aibă vreun spor calculat la salariul lui de bază.
Fie asistentă medicală, fie medic, fie infirmieră, fie economist, fie brancardier, fie biolog, toate categoriile de personal medical, auxiliar-medical, din paraclinic, nemedical/ TESA, toți vom fi într-o formă sau alta în aceeași situație: spor pentru condiții de muncă, spor de tură, spor pentru zile nelucrătoare, tarif orar al gărzii, calculate la un alt salariu decât cel de bază.
Încă o dovadă că Federația ”Solidaritatea Sanitară” a luat decizia corectă atunci când a refuzat oferta guvernului de creștere doar a salariilor de bază, și cu doar 20% (în fapt 15,4% pe întreg anul 2024) și a hotărât continuarea protestelor.
Sute de sindicaliști pichetează sediile ministerelor amintite pentru a susține lista revendicărilor comune stabilite de cele două federații reprezentative; alături de solicitările de natură salarială (cele mai importante), fac parte o serie întreagă de modificări ce vizează creșterea calității vieții profesionale a angajaților din sănătate” – transmit liderii sindicali.
Potrivit FSSR, aceste modificări trebuie introduse în două categorii de anexe la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate (CCMS):
a) Anexele ce trebuiau finalizate în termen de 3 luni de la înregistrare (dar pe care Ministerul Sănătăți nu le-a negociat până acum), respectiv:
1. Stabilirea formei finale a proiectului legii salarizării, în acord cu cele prevăzute la Anexa nr. 13 și aplicarea acestor prevederi. (Ierarhia stabilită în acest proiect trebuie să fie utilizată ca referință standard pentru orice creștere salarială.)
2. Procedura privind stabilirea drepturilor salariale prevăzute de lege între un nivel minim și unul maxim. Aceasta va fi aplicată cel puțin modalității de stabilire a sporurilor.
3. Procedura privind organizarea şi efectuarea gărzilor în afara programului normal de lucru
4. Elaborarea modelului contractul individual de muncă cu timp parțial pentru desfășurarea gărzilor
5. Procedură de conciliere amiabilă a conflictelor individuale de muncă.
6. Procedura privind regulile de utilizare a semnăturii electronice în sectorul public de sănătate
7. Procedura privind obligațiile de informare și stabilirea prevederilor specifice raporturilor juridice de muncă neîntemeiate pe un contract individual de muncă
8. Procedura stabilirii turelor/repartizării salariaților pe ture.
b) Anexele ce trebuiau finalizate în termen de 6 luni de la înregistrare, respectiv:
1. Metodologia privind constituirea procedurii auditului timpului de muncă.
2. Procedura evaluării prealabile, incluzând criteriile de evaluare.
3. Planul de acțiuni privind instituirea unui Sistem Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sănătate.
4. Procedura de acordare a concediului de odihnă anual plătit pentru fiecare contract individual de muncă, proporţional cu timpul lucrat.
5. Procedura de constituire a Parteneriatului pentru coordonarea formării profesionale continue şi Comitetul Sectorial Sănătate.
6. Procedura pentru Implementarea Echivalării Competenţelor Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceală.
7. Metodologia de Organizare a Mentoratului, Adaptării şi Practicii Profesionale.
8. Metodologia privind elaborarea planului sectorial de formare şi planurilor de formare la nivelul unităţilor
9. Înfiinţarea Comitetului Sectorial Sănătate.
10. Procedura de informare şi consultare.