VIDEO Spitalul Militar Central face recomandări pentru persoanele izolate la domiciliu

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” vine în sprijinul persoanelor care stau în autoizolare la domiciliu, fiind suspecte de infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Reprezentanții instituției au postat o serie de recomandări pe pagina de Facebook.
În plus, colonel dr. Octavian Vasiliu, medic primar psihiatrie, psiholog clinician specialist, psihoterapeut specialist, Secția Clinică Psihiatrie din cadul Spitalului Militar Central, transmite sfaturi care să ajute la gestionarea cât mai ușoară a perioadei de izolare.
“Trebuie să avem grijă la gândurile negative care pot să apară în această perioadă. Să nu le lăsăm să ne copleşească. O persoană care stă în autoizolare un timp îndelungat poate să se simtă inutilă, poate să aibă senzaţia că nu mai este în stare efectiv să facă anumite lucruri pe care le făcea sau să se revolte împotriva situaţiei sau se blameze să considere că din cauza lui trebuie să stea în casă. Practic, nu este o vină personală, este o situaţie cu care toţi ne confruntăm la un moment dat. Trebuie să încercăm să ne umplem timpul, să îl structurăm. Structurarea timpului ne ajută să luptăm cu plictiseala, cu depresia, cu aceste gânduri care uneori tind să ne copleşească”, avertizează dr. Vasiliu.

Introducerea unor activități plăcute, a unui hobby, interacțiunea cu alte persoane, comunicarea cu apropiații prin telefon sau internet, dar și lucrul de acasă sau efectuarea unor exerciții fizice simple ajută la menținerea sănătății mentale.

Dr. Octavian Vasiliu atenționează însă că unele semnale de depresie pot fi alarmante.

„În general, la scăderea calităţii sau cantităţii somnului, scăderea poftei de mâncare, oboseala fără un motiv clar, scăderea capacităţii de concentrare, dificultăţi de memorare, lipsa plăcerii. (…) Încetinirea gândurilor – practic avem senzaţia că totul se mişcă mai încet în noi – este de asemenea un semnal de alarmă. Gândurile negre care ne pot copleşi. Să avem grijă să fim atenţi la ele. Dacă aceste simptome persistă de-a lungul zilei, mai multe zile consecutiv, atunci ar fi bine să consultăm un specialist în sănătate mentală”, avertizează dr. Octavian Vasiliu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.