VIDEO – SUUMC Dr. Carol Davila a realizat prima embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, aplicată în sistemul medico-militar

O echipa medicală multidisciplinară a colaborat pentru ca prima intervenție de embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, realizată în sistemul medico-militar românesc, să decurgă fără niciun fel de incident, anunță Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”

„Intervenția a fost singura șansă la o viață normală pentru o pacientă în vârstă de 60 de ani, dat fiind faptul că aceasta suferea de un anevrism de arteră carotidă internă localizat intracerebral, un tip de anevrism ce reprezintă aproximativ 4% din incidenţa anevrismelor cerebrale, special prin mărimea lui și diametrul coletului de intare.

Anevrismul cerebral este o dilatație de natură patologică a unui vas arterial, care este predispusă, oricând, la ruptură. Acest eveniment medical (ruptura anevrismului) este fatală, în 50% din cazuri, înainte ca pacientul să se poată prezenta la spital. Consecința rupturii anevrismului cerebral este hemoragia subarahnoidiană – complicaţie care poate cauza decesul sau comorbidități grave.

Ruptura anevrismului este de obicei brutală, fara semne prevestitoare. Simptomele unui anevrism cerebral rupt sunt gradate folosind scala de severitate a hemoragiei subarahnoidiene, numita scala Hunt si Hess.

Embolizarea este o procedură de tip minim invaziv, realizată prin tehnici endovasculare care, astfel, prezintă o serie de avantaje pentru pacienţi: este rapidă, cu disconfort minim, duratele de spitalizare şi recuperare sunt scurte (1-2 zile), iar durerea postoperatorie este absentă.

Tehnica aleasă pentru tratamentul pacientei noastre a fost singura soluție viabilă, din punctul nostru de vedere, aceasta constând în implantarea, peste coletul anevrismal, a unui stent deviator de flux sangvin.

Postoperator pacienta nu prezintă niciun semn de deficit motor sau senzitiv, este conștiență, cooperantă și orientată temporo-spațial”, precizează sursa citată.

Video realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.