Oncologia românească, realități și perspective

Dacă discutăm despre realități în oncologia românească, o certitudine este că România a...

Promovarea politicilor de sănătate, cu accent pe prevenție, trebuie să constituie prioritatea oricărui sistem de sănătate

Un sistem de sănătate eficient este un sistem în care profilaxia și educația pentru s...

Studiile clinice în oncologie – oportunități ratate în România prin aprobări întârziate și lipsă de personal

Studiile clinice sunt încercări în dezvoltarea unui medicament. La ora actuală medicame...

Reforma sistemului de sănătate românesc, între lipsa unei viziuni și lipsa finanțării

De cele mai multe ori, problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate din Români...

Abordarea integrată a patologiei oncologice – provocări și soluții

O regulă ce caracterizează sistemul medical actual este că, odată cu schimbarea guverne...

28 septembrie 2017

Ce îşi doresc pacienții de la sistemul de sănătate românesc?

Share pe Facebook

Scăderea calității îngrijirii medicale și a actului medical, lipsa medicilor în spitale, supraîncărarea cadrelor medicale, educația pentru sănătate precară a pacientului, bolnavul rătăcit în sistemul sanitar, trimis pentru tratament în spitalele din orașele mari atunci când cazul ar putea fi rezolvat și în spitalele mici, sunt doar câteva dintre problemele pe care pacienții le reclamă prin reprezentanții lor, la adresa sistemului medical românesc. Cel puțin un singur lucru esențial își doresc cu toții în urmării ani de la sănătatea românească: calitate a actului medical, standarde în ceea ce privește îngrijirea și mai multă atenție acordată programelor de prevenție și de educație a pacienților.

O problemă constantă reclamată și resimțită de pacienții români este reprezentată de traseul pe care bolnavul trebuie să îl parcurgă de la spitale mici, unde se adresează, la cele mari, în care este trimis pentru diferite probleme care ar putea fi rezolvate corespunzător și în unitățile medicale în care s-a prezentat inițial. Această situație face ca pacientul român să devină rătăcit în sistem, fapt ce îi poate agrava starea de sănătate și supraîncărca sistemul sanitar în ansamblu, sunt de părere reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Vasile Barbu, Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților:
În ultimii ani, există și în România o autoritate privind managementul calității în sănătate. Deja la nivelul spitalelor există un compartiment al managementului calității. Efectele încă nu se văd pentru că se mai lucrează la acest aspect, mulți manageri neacordând încă atenție acestui compartiment. Un management de calitate creează de fapt un serviciu medical de calitate. Este foarte important să ne preocupe și calitatea în actul medical. În țara noastră se pune problema îngrijirii medicale, a actului de îngrijire medicală care, la ora actuală este făcut în multe cazuri de asistenta medicală, infirmieră, brancardier, fizioterapeut și așa mai departe. Aici stăm ceva mai rău întrucât lipsa, pe parcursul mai multor ani, a cadrelor medicale, blocarea posturilor, au dus la o perturbare a activității de îngrijire medicală, dar și a educației medicale continue și a experienței profesionale. Asistenta medicală, fiind foarte aglomerată, nu mai este preocupată de detaliile actului de îngrijire medicală, de care de foarte multe ori depinde viața unui om. Este vorba, spre exemplu, despre asistente care au de recuperat între 40 și 45 de zile de lucru într-un an, așadar o supraîncălcare a personalului medical. Acest lucru a dus, bineînțeles, la o reducere a calității actului de îngrijire medicală. Este o problemă la nivel național, actul de îngrijire medicală și de multe ori ne întrebăm de ce avem indicatori proști în ceea ce privește morțile evitabile. Ei bine, cele mai multe cazuri de mortalitate în spitale sunt cauzate de nivelul scăzut de îngrijire medicală și de recuperarea precară post act medical intervențional. Aici este o mare problemă, pe care trebuie să o recuperăm la nivel național și să o îmbunătățim.

Gheorghe Tache, Președintele Asociației Transplantaților din România:
Ce înseamnă standarde de calitate? Ce înțelegem noi, pacienții, prin calitate? Pentru mine, calitatea în sănătate înseamnă ca atunci când am nevoie de un serviciu medical, acela mi-a făcut bine, mă simt bine, înseamnă că m-am vindecat sau că mi se asigură o monitorizare adecvată, astfel încât viața mea să fie desfășurată în limitele normalului. Este vorba așadar despre accesibilitate, astfel încât pacientului să îi fie bine atunci când este tratat. Decident, medic și pacient – numai atunci se vor găsi soluțiile cele mai bune și reperele care să fie înglobate standardelor de calitate adecvate pacientului.

Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România:
Ar trebui făcută educație. Încă nu avem ceea ce noi ne dorim. Ne dorim comunicare, respect față de pacieți. De cele mai multe respect avem însă atunci când medicul este copleșit de numărul mare de pacienți, chiar nu mai este timp și pentru noi. Ne dorim ca fiecare pacient să plece cu o rețetă, cu un rezultat de la medic, dar să avem timp și pentru dialog. De aceea, noi am cerut mereu ca medicii să fie bine plătiți, pledăm pentru faptul ca aceștia să nu mai plece în lume, să îi păstrăm în țară cu orice efort. Niciun efort nu este prea mare pentru a ne păstra specialiștii în țară. Atunci când medicii vor fi suficient de mulți, vor fi satisfăcute și nevoile pacientului. Până atunci, nici noi nu putem pretinde și nici vorbi despre standarde de calitate.

O problemă constantă reclamată și resimțită de pacienții români este reprezentată de traseul pe care bolnavul trebuie să îl parcurgă de la spitale mici, unde se adresează, la cele mari, în care este trimis pentru diferite probleme care ar putea fi rezolvate corespunzător și în unitățile medicale în care s-a prezentat inițial. Această situație face ca pacientul român să devină rătăcit în sistem, fapt ce îi poate agrava starea de sănătate și supraîncărca sistemul sanitar în ansamblu, sunt de părere reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Vasile Barbu, Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților:
Spitalele din teritoriu abuzează și nu rezolvă cazul. Acestea trimit pacientul, după ce îl externează și încasează banii pe spitalizare, la București. Pacientul vine în București, este preluat, reinvestigat, supus multor cheltuieli suplimentare, între timp starea lui agravându-se, devenind un caz complicat, cu niște costuri directe mult mai mari. Există o mare presiune în ceea ce privește pacienții care sunt de o competență ce poate fi soluționată în teritoriu.

 

EDITORIALE

linie_analize

BREAKING NEWS în sănătate

BREAKING NEWS în sănătate

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascunsă, furtună pe Facebook. Din când în când, o premieră medicală ...

Breaking News-uri încă din anii 90: cine le-a văzut, auzit, ce s-a schimbat?!

Breaking News-uri
încă din anii 90:
cine le-a văzut, auzit,
ce s-a schimbat?!

O scurtă incursiune în evenimentele care au dat breaking news-uri în sănătatea românească

După 1989, pri...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...