Rolul radioterapiei în tratatmentul oncologic

Incidența cancerului a crescut în întreaga lume și este prima cauză de mortalitate după...

Spre ce țintim astăzi în oncologie?

Cancerul reprezintă o patologie extrem de complexă. Nefiind o singură boală, necesită o...

Sănătatea nu trebuie privită ca o marfă

Spitalul nu poate genera profit. Profitul trebuie să fie al societății prin vindeca...

Relația medic – sistem medical. Cantitate versus calitate

Medicina a fost inventată de către oameni, pentru oameni

(P) Accesul la terapiile imuno-oncologice: necesitatea unei noi abordări privind schemele de acces facilitate

Oncologia este unul dintre domeniile în care progresul științific a fost fulminant în u...

28 septembrie 2017

Conf. dr. Carmen Orban, Manager Institutul Clinic Fundeni: ,,Institutul Clinic Fundeni este suprasolicitat, însă primim toți pacienții iar medicii își extind programul de muncă pentru a oferi șanse la viață fiecărui bolnav”

Share pe Facebook

Suprasolicitarea marilor spitale din țară este o problemă dezbătută constant în sistemul sanitar românesc. Atât medicii, cât și managerii de spital acuză numărul mult prea mare de pacienți primiți, lipsa cadrelor medicale și drumul pacienților de la spitalele din teritoriu în unitățile mari, atunci când nu este neapărat necesar, lucru ce aglomerează sistemul și, deseori, agravează starea bolnavilor. Aceeași situație există în Institutul Clinic Fundeni, declară managerul unității, conf. dr. Carmen Orban. Conform acesteia, spitalul se luptă cu un flux mult prea mare de pacienți, cadrele medicale fiind nevoite să își extindă extrem de mult programul de muncă pentru a putea face față cazurilor numeroase și complexe. Totodată, decontarea serviciilor prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate a devenit problematică, având în vedere faptul că volumul de muncă din cadrul Institutului nu poate fi acoperit corespunzător, afirmă managerul unității.


Conf. dr. Carmen Orban, Managerul Institutului Clinic Fundeni:
"Noi nu avem unde să redistribuim acești pacienți. Neprimindu-i înseamnă să nu le oferim practic șanse la viață. Sunt pacienți în stare extrem de gravă care găsesc ultima variantă terapeutică la noi în spital. Aici este o mare problemă. Infrastructura este aceeași, ea nu se poate expanda în niciun fel, personalul medical este același. Zi de zi ne aflăm în situația în care avem cozi infernale de pacienți la uși, cărora trebuie să le facem față și să le oferim șanse la viață. Sunt pacienți care necesită internare peste contractul cu CNAS, cărora dacă nu le oferim această internare, înseamnă că nu le oferim șanse la viață."


Pe lângă soluția directă în rezolvarea acestei probleme și anume creșterea numărului de centre care să poată primii pacienții, extinderea contractului cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și decontarea exactă a activității medicale, per caz rezolvat, ar putea soluționa o mare parte din problemele actuale ale Institutului, consideră managerul unității. În 24 de ore, în cadrul Institutului Clinic Fundeni se înregistrează peste 750 de prezentări, aproximativ 590 de internări, 35 de intervenții chirurgicale și sute de externări.


Conf. dr. Carmen Orban, Managerul Institutului Clinic Fundeni:
"Creșterea contractului cu CNAS, recunoașterea activității medicale și decontarea exactă per caz rezolvat, acestea ar fi soluțiile și evident, primirea oricărui pacient, noi trebuie să oferim șanse la viață și să găsim soluții pentru fiecare pacient aflat în nevoi. Surprinderea mea și a noastră, a tuturor, este că personalul medical are disponibilitatea să ofere servicii medicale tuturor pacienților care se adresează acestui spital și ne aflăm în situații în care, dacă solicităm să fie primiți pacienți la consultații într-un număr depășit, medicii ne oferă un răspuns șocant dar pozitiv, spunându-ne că vor consulta pacientul a doua zi, la cinci dimineața. Personalul nostru medical a ajuns în așa fază încât își schimbă programul de lucru și merge la ore extrem de matinale în spital, pentru a face față și pentru a vedea toți pacienții."
 

EDITORIALE

linie_analize

BREAKING NEWS în sănătate

BREAKING NEWS în sănătate

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascunsă, furtună pe Facebook. Din când în când, o premieră medicală ...

Breaking News-uri încă din anii 90: cine le-a văzut, auzit, ce s-a schimbat?!

Breaking News-uri
încă din anii 90:
cine le-a văzut, auzit,
ce s-a schimbat?!

O scurtă incursiune în evenimentele care au dat breaking news-uri în sănătatea românească

După 1989, pri...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...