Inovația în chirurgia oncologică – trecerea de la operații clasice la telechirurgie

Ce presupune racordarea României la progres, tehnologie înaltă și la performanț...

Oncologia românească, realități și perspective

Dacă discutăm despre realități în oncologia românească, o certitudine este că România a...

Anatomia patologică, punct de pornire în tratamentul oncologic

Eforturile terapeutice împotriva cancerului pot fi comparate cu un teatru de război, în...

Studiile clinice în oncologie – oportunități ratate în România prin aprobări întârziate și lipsă de personal

Studiile clinice sunt încercări în dezvoltarea unui medicament. La ora actuală medicame...

Coerență și fermitate, elemente-cheie pentru dezvoltarea sistemului de sănătate românesc

Sănătatea este unul dintre stâlpii de bază ai progresului unui stat, calitatea servicii...

07 aprilie 2017

Dr. Dana Clement: ,,Studiile clinice reprezintă una dintre cele mai mari oportunități pentru pacienții oncologici, de a beneficia de terapie inovatoare”

Share pe Facebook

Studiile clinice, proiecte de cercetare care demonstrează eficacitatea și siguranța moleculelor noi, ce urmează să intre pe piață, aduc numeroase beneficii pacienților atunci când aceștia sunt incluși într-un astfel de proces. Printre avantaje se numără accesul la terapii inovatoare, posibilitatea evaluării și monitorizării continue.

Dr. Dana Clement: Studiile clinice reprezintă pentru pacienții oncologici una dintre cele mai mari oportunități, uneori singura oportunitate de a beneficia de o terapie inovatoare. Poate că în afara studiilor clinice e imposibil să administrezi o astfel de terapie. Pacienții au foarte multe beneficii odată ce participă într-un studiu clinic. Sunt extrem de bine evaluați, monitorizați, la standardele țărilor civilizate.

Studiile clinice aduc beneficii pentru sistemul de sănătatea românesc în ansamblu, dar și pentru bugetul de stat

Dr. Dana Clement: Există beneficii aduse de studiile clinice pentru sistemul de sănătate românesc, pentru bugetul de stat, care va fi scutit de cheltuieli care nu sunt neglijabile.

Începând cu 2011, numărul de studii clinice desfășurate în România a scăzut, de la 250 la 180 în 2016

Dr. Dana Clement: Din păcate, din 2011 până acum numărul de studii clinice care se desfășoară în România a scăzut, de la 250 la 180 în 2016. În România este nevoie de un interval de trei ori mai lung decât în restul țărilor europene, undeva în jurul a 25 de săptămâni, jumătate de an, pentru ca un studiu să fie aprobat. În țările din jurul României: Ungaria, Cehia sau Polonia, este nevoie de 9 sau 11 săptămâni pentru ca un studiu să fie aprobat. Din cauza acestor perioade lungi de întârziere, România nu mai e o zonă foarte atractivă pentru cei care desfășoară studii clinice.

Asocierea greșită cu experimentul clinic a scăzut încrederea pacienților români în studiile clinice

Dr. Dana Clement: Poate la un moment dat, în mass-media, prezentarea studiilor clinice nu a fost cea mai fericită. Acele asocieri cu experimentul clinic au scăzut foarte mult încrederea pacienților. Există o reticență a pacienților de a participa la studiile clinice. Poate tot mass-media ne va ajuta, schimbând oarecum percepția, prezentând într-o lumină mult mai obiectivă, mai corectă realitatea studiilor clinice, chiar cu specialiști, care pot veni și vorbi despre ce înseamnă un studiu clinic și despre toate aceste beneficii.

Mai multe șanse pentru o pacientă cu cancer bronho-pulmonar, prin tratament cu o moleculă nouă, inclusă în studiu clinic.

Dr. Dana Clement: Am în minte una dintre pacientele mele care continuă să beneficieze de o terapie printr-un studiu clinic pe care îl desfășurăm în Institutul Oncologic, o pacientă cu un cancer bronho-pulmonar, încă de la diagnostic, într-un stadiu foarte avansat, metastatic. Prin chimioterapia administrată inițial nu am avut un răspuns spectaculos, ci doar o stagnare a bolii. A fost o șansă ca tumora să prezinte o mutație genetică ce o făcea responsivă la o anumită terapie, pe care o aveam într-un studiu clinic în acel moment în desfășurare. Pacienta a început tratamentul, îl continuă și acum și schimbarea este semnificativă. Avem nevoie de tot sprijinul pentru ca oamenii să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat un studiu clinic în oncologie.

EDITORIALE

linie_analize

BREAKING NEWS în sănătate

BREAKING NEWS în sănătate

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascunsă, furtună pe Facebook. Din când în când, o premieră medicală ...

Breaking News-uri încă din anii 90: cine le-a văzut, auzit, ce s-a schimbat?!

Breaking News-uri
încă din anii 90:
cine le-a văzut, auzit,
ce s-a schimbat?!

O scurtă incursiune în evenimentele care au dat breaking news-uri în sănătatea românească

După 1989, pri...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...