Dezvoltarea sectorului de îngrijiri paliative în România, un pas spre normalitate

În lanțul complex al abordării pacientului oncologic și nu numai, de la diagnostic la t...

Relația medic – sistem medical. Cantitate versus calitate

Medicina a fost inventată de către oameni, pentru oameni

Raportul direct proporțional între un sistem de sănătate ,,sănătos” și profesioniști

Nevoia de sănătate a populației, baza reformei sistemului sanitar românesc

Spitalul public în sistemul de sănătate românesc – soluții pentru un management eficient

Noile prevederi ale contractului de management pentru spitalele din sistemul pu...

(P) Accesul la terapiile imuno-oncologice: necesitatea unei noi abordări privind schemele de acces facilitate

Oncologia este unul dintre domeniile în care progresul științific a fost fulminant în u...

26 iulie 2017

Patrick M. O’Connor: ,,Una dintre cauzele scăderii masive a acoperirii vaccinale în Europa este aceea că am uitat cât de îngrozitoare pot fi bolile infecțioase”

Share pe Facebook

Imunizarea este un factor important în procesul de prevenție în cazul unui număr semnificativ de boli transmisibile, al dizabilității și chiar al decesului asociat acestora, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). România se află pe lista țărilor în care, în ultimii ani, a scăzut îngrijorător de mult rata vaccinării, sub cea recomandată, de 95%, adăugându-se de asemenea, epidemia de rujeolă cu care se confruntă țara noastră. Patrick M. O’Connor, coordonatorul Departamentulului de Control al Bolilor Prevenibile prin Vaccinare şi Imunizare, din cadrul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății este de părere că în România este nevoie de o acțiune rapidă, de stimulare a imunizării și de un proces de vaccinare masivă.


Patrick M. O’Connor: Am observat cum acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult în Europa și în multe state. Și cred că o cauză ar fi aceea că am uitat cât de teribile pot fi aceste boli. Am făcut o treabă atât de bună în trecut în ceea ce privește vaccinarea și am uitat cât de îngrozitoare pot fi rujeola, poliomielita sau rubeola și consecințele pe care aceste boli le au. Unul dintre motive este acela că poate părinții nu consideră că imunizarea este o prioritate pentru sănătate. Posibil să creadă că vaccinarea nu este ceva ce trebuie făcut la timp sau în mod regulat. Cred că aceasta este problema. Are legătură, de asemenea cu accesul la servicii. Uneori populația nu are un acces adecvat și sigur în zona în care trăiește. Ei pot fi izolați sau în zone în care nu au acces la îngrijire medicală. Cred că pentru România și pentru multe locuri din Europa există o multitudine de motive pentru care acoperirea vaccinală a scăzut iar unele dintre aceste boli au fost cercetate. În Europa a fost vorba despre rujeolă și rubeolă, ca principale boli prevenibile prin vaccinare. Am asistat la adevărate epidepii în ultimii ani.

Un planning adecvat, soluția pentru a sincroniza cererea cu stocurile de vaccin


Patrick M. O’Connor: Cred că medicii, pediatri, medicii de familie se concentrează foarte mult pe tratament, atunci când cineva se îmbolnăvește, merge acolo și este tratat. Cred că partea de prevenție, cum ar fi vaccinarea sau alte metode nu se bucură de prioritatea de care au nevoie. Imunizarea trebuie realizată, în special în cadrul serviciilor de prevenție, ca prioritate. Ar fi o parte necesară în asigurarea acoperirii vaccinale, astfel încât să își recâștige nivelul ridicat pe care îl avea în trecut. Există multe probleme în a sincroniza cererea și stocurile. Una dintre soluțiile la această problemă este un planning adecvat, astfel încât producătorii de medicamente să știe din timp care este cererea în țară. Este vorba despre un plan pe cinci ani, în legătură cu nevoile care există într-o țară în ceea ce privește vaccinurile și despre asigurarea asupra faptului că acest lucru se întâmplă la timp. Situația la ora actuală, în ceea ce privește epidemia de rujeolă, este dificilă. Însă există vaccinuri valabile pe piața globală care ar putea ajuta la înlocuirea deficitului.

Obligativitatea vaccinării înainte de a intra într-o comunitate, o decizie care trebuie luată în funcție de fiecare țară, la nivel național


Patrick M. O’Connor: La nivel mondial există o varietate de politici care sunt puse în aplicare în ceea ce privește vaccinarea, cerințe și recomandări. Din perspectiva Organizației Mondiale a Sănătății, există atât la nivel central, cât și la nivel regional, recomandări în politicile implementate. Controalele la intrarea în școli reprezintă un exemplu, chiar dacă este o cerință sau nu. Este o ocazie de a ajunge din urmă, în special pentru copiii care din anumite motive nu au fost vaccinați. Dacă este o cerință sau nu, cred că este o decizie care trebuie luată la nivel național, pentru a decide ce fel de politică ar trebui aplicată, pentru a asigura cea mai mare acoperire vaccinală posibilă. În România, s-a făcut primul pas în această direcție, prin discurs public și informare în legătură cu Legea Națională a Vaccinării. Cred că orice va fi decis în acest sens de către Guvern, este probabil cea mai bună opțiune pentru România.


Rujeola, boala cea mai infecțioasă la nivel global


Patrick M. O’Connor: Am văzut în Europa faptul că dacă privim la nivel național, acoperirea vaccinală este relativ ridicată sau sub ceea ce este recomandat. Obiectivul este de 95% acoperire pentru prima și cea de-a doua doză. Rujeola este probabil boala cu cel mai infecțios virus pe care îl avem la nivel global. Virusul are obiceiul de a găsi acei copii care nu sunt imunizați și să îi infecteze. Avem mai multe strategii în cadrul programului mondial, pentru a crește rapid acoperirea vaccinală. Una dintre ele este reprezentată de o campanie masivă, pentru a imuniza toți copiii de o anumită vârstă, asigurându-ne că există o imunitate ridicată la nivel populațional. Aceasta este o modalitate foarte bună de a asigura protecție individuală, dar nu neapărat de a asigura acea stimulare masivă de care este nevoie pentru a asigura protecția populației.


În România este nevoie de o acțiune rapidă, de stimulare a imunizării și de un proces de vaccinare masivă


Patrick M. O’Connor: Referitor la situația în care suntem acum, epidemia de rujeolă din România are loc de mai mult de un an, cu mii de cazuri și decese, de asemenea. Este nevoie de o acțiune rapidă, fie că este vorba despre un proces de a stimula imunizarea și de a identifica toți copii care nu sunt vaccinați sau vaccinați necorespunzător, fie că este vaccinare masivă, sub forma unui program suplimentar pentru a crește imunitatea.


Eradicarea rujeolei și a rubeolei, obiectiv de atins până în 2020 pentru Organizația Mondială a Sănătății


Patrick M. O’Connor: Am avut în cadrul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății un obiectiv de eliminare la nivel regional a rujeolei și rubeolei, pentru că vaccinurile se administrează împreună, având în vedere că au aceeași ideologie, se manifestă prin febră și eczemă, a fost decis ca cele doă să se elimine împreună. Obiectivul real era pentru anul 2015. Există însă acum Planul de Mondial de Vaccinare și Planul European de Vaccinare care au ca scopuri eradicarea rujeolei și a rubeolei, pentru anul 2020. La ora actuală există 14 țări în Regiunea Europeană din 53, în care rujeola este endemică și 16 state în care rubeola este endemică. Așadar una dintre priorități pentru Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății este de a asigura asistență acelor țări în care aceste boli sunt endemice și de a ajuta, fie în supraveghere în programul de imunizare, fie în a asigura asistența de care este nevoie, pentru a împlini acest obiectiv. Am muncit foarte mult, România este una dintre țările noastre prioritare.


România va fi evaluată și consiliată în iunie 2017 de 9 experți internaționali în ceea ce privește procesul de vaccinare și Programul Național de Imunizare


Patrick M. O’Connor: Unul dintre motivele pentru care sunt aici este să ajut în ceea ce privește dialogul, susținerea politică și pentru a discuta aspectele tehnice care trebuie să fie implementate. Regiunea Europeană este de asemenea evaluată în fiecare an de un grup independent de experți, de Comisia Regională de Evaluare, pentru rujeolă și rubeolă. Vor fi nouă experți din întreaga lume, fiind verificată fiecare țară din Regiunea Europeană. Anul acesta întâlnirea va fi în perioada 15– 17 iunie 2017. Comisia a decis ca anul acesta întâlnirea să aibă loc în România, iar din cauza epidepiei de rujeolă care există în țară, ar fi o oportunitate ca experții să vină și să studieze Programul Național de Vaccinare, să discute cu ministrul sănătății. Există de asemenea un Comitet Național de Evaluare, cei care pregătesc documentele și care evaluează Programul Național de Vaccinare, pentru a-l prezenta Comisiei Regionale de Evaluare. Cred că este o bună oportunitate ca această Comisie Regională de Evaluare să înțeleagă contextul din România, astfel încât să poată oferi recomandări în detaliu, care să sperăm că va aduce România mai aproape de eradicarea acestor boli în următorii ani.

 

EDITORIALE

linie_analize

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

Schimbarea societății, a clasei politice, a învățământului, sistemului de sănătate. Idei comune, uzuale, promovate în contextul nați...

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitorului sau al telefonului mobil. O Românie medicală dincolo de...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...