Virus gripal cu „potențial pandemic” descoperit în China

O nouă tulpină de gripă care are potențial de a deveni o pandemie a fost identificată în China de oamenii de știință. Virusul a fost identificat recent la porcine, dar se poate transmite la om, spun aceștia.

Cercetătorii sunt îngrijorați că virusul s-ar putea muta în continuare, astfel încât să se poată răspândi cu ușurință de la o persoană la alta și să declanșeze un focar global, scrie BBC.

Deși acest virus nu constituie ce o problemă imediată, acesta prezintă toate semnele că este extrem de adaptat pentru a infecta oamenii și trebuie să fie monitoriza atent.

Deoarece este nou, oamenii ar putea avea o imunitate mică sau deloc la virus.

Oamenii de știință recomandă, în articolul publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, să fie implementate rapid măsuri pentru controlarea răspândirii virusului la porcine și monitorizarea atentă a lucrătorilor din această industrie.

O nouă tulpină agresivă de gripă se numără printre principalele amenințări pe care specialiștii le au sub observație, chiar și când lumea încearcă să pună capăt actualei pandemii de coronavirus.

Ultima gripă pandemică întâlnită în lume – gripa porcină din 2009 – a fost mai puțin mortală decât se temea inițial, în mare parte pentru că mulți oameni în vârstă aveau o anumită imunitate față de aceasta, probabil datorită asemănării sale cu alte virusuri gripale care au circulat cu ani înainte.

Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta și înmulți în celulele care căptușesc căile respiratorii umane.

Cercetătorii au găsit urme ale unei infecții recente la persoanele care au lucrat în abatoare și industria porcină din China când au analizat datele din 2011 până în 2018.

Vaccinurile antigripale nu par să protejeze împotriva acestui virus, deși ar putea fi adaptate pentru a face acest lucru, dacă va fi nevoie, mai scriu aceștia.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.