Virus nou în Brazilia: Primul deces de febră hemoragică din ultimele două decenii

Brazilia a înregistrat pentru prima dată după 20 de ani un deces de febră hemoragică provocat se pare de un nou virus detectat în această ţară sud-americană, potrivit Ministerului Sănătăţii din această țară.
Pacientul a decedat în statul Sao Paulo pe 11 ianuarie şi a fost îngrijit în trei spitale unde a fost supus mai multor analize pentru a identifica maladii, precum febra galbenă, hepatita virală, febra dengue sau zika, însă toate au fost eliminate, transmite Agerpres.
Examinări complementare au detectat prezenţa unui arenavirus, în general asociat bolilor transmise de rozătoare oamenilor, ce provoacă febră hemoragică şi care atacă mai multe organe.
Boala, potrivit Ministerului Sănătăţii, este “extrem de rară” şi prezintă simptome precum febră, dureri musculare, pete roşii pe corp, dureri de gât, de stomac şi de cap, printre altele.
Autorităţile medicale nu au confirmat încă originea contagierii pacientului dar au reamintit că, în majoritatea cazurilor, persoanele contractează boala prin inhalarea particulelor din urină sau materii fecale ale rozătoarelor infectate.
Transmiterea arenavirusului de la om la om poate interveni în cazul unui contact foarte apropiat şi prelungit sau în mediile spitaliceşti, când nu sunt folosite mijloace de protecţie, prin contactul cu urină, fecale, salivă etc.
Ministerul Sănătăţii a informat că personalul medical din centrele în care a fost îngrijit pacientul precum şi rudele acestuia au fost supuse unor analize medicale şi sunt atent monitorizate.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.