Vlad Mixich: Cererea pentru vaccinul anti COVID este mai mare decât numărul de doze disponibile. Cum se explică succesul campaniei de vaccinare din Israel

Medicul Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, este de părere că principala problemă a campaniei de vaccinare atât în România, cât și în multe alte țări ale Uniunii Europene, este că cererea pentru vaccinul anti COVID-19 este mai mare decât numărul de doze disponibile.

“Datele ne arată deja asta și situația se va mai prelungi pentru o perioadă. Se întâmplă în primul rând pentru că nicio companie din lume nu e capabilă să producă într-un interval de timp atât de scurt (câteva luni) un număr atât de mare de doze cât este necesar să ajungă la toți cei care vor să se vaccineze”, a explicat specialistul.

Potrivit acestuia, succesului campaniei de vaccinare din Israel, țara de 9 milioane de oameni care vaccinează aproape 150.000 de persoane zilnic, adică aproape cât a vaccinat România în total de la începutul campaniei, este dat de faptul că  Israelul primește într-o singură săptămână un număr de doze de vaccin egal cu numărul total de doze primite de România din decembrie 2020 până astăzi.

“De ce primește Israelul mai mult și mai repede? În primul rând pentru că se pare că au fost de acord să plătească un preț dublu per doză față de țările UE (conform Politico). În al doilea rând, pentru că guvernul Israelului a fost de acord să ofere imediat companiei producătoare detalii legate de vârsta, sexul și istoricul medical al fiecărei persoane vaccinate, date care pentru astfel de companii (și nu doar) sunt aur curat. Sigur, sistemul medical israelian este și foarte bine organizat, dar datorită celor doi îndulcitori pomeniți mai sus, Israelul este astăzi țara cea mai bine protejată din lume în fața pandemiei”, a explicat Vlad Mixich, într-o postare pe Facebook.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.