Vlad Mixich, medic și expert în politici de sănătate, a vorbit, în cadrul videoconferinței online #LecțiaCovid, despre Decalogul pentru sănătate, o serie de solicitări semnată de peste 20 de organizații neguvernamentale, active în sănătate.
RoHealthReview a fost partener media al evenimentului.
„Decalogul pentru sănătate este o serie de 10 solicitări foarte concrete făcute de un grup de peste 20 de organizații neguvernamentale, active în sănătate. Măsurile au fost discutate și stabilite de un grup de 16 experți în politici de sănătate, medici, farmaciști, oameni cu experiență, ulterior discutate în tot acest grup de organizații. Este rezultatul unui efort care este o premieră, cel puțin în România și anume atât de multe organizații să se pună pe aceeași pagină și să vină cu aceste solicitări. Toate organizațiile semnatare și-au luat angajamentul de a monitoriza, în următorii doi ani, angajamentele autorităților și ale clasei politice în îndeplinirea măsurilor solicitate prin acest document și rezultatele. onitorizărilor vor fi publicate transparent, la intervale regulate, prezentând factual ce nu s-a făcut și ce s-a făcut, indiferent de orientarea politică a guvernului de la acel moment și indiferent de ideologia partidelor respective”, a spus Vlad Mixich.
Solicitările cuprinse în Decalogul pentru Sănătate
- Depolitizarea funcțiilor de management din sistemul medical.
-
Stabilirea unui plan multianual de investiții în sistemul public de sănătate, bazat pe nevoile reale ale comunităților locale.
-
Creșterea accesului românilor din mediul rural și din comunitățile vulnerabile la servicii de sănătate.
-
Întărirea politicilor de sănătate destinate copiilor.
-
Prioritizarea finanțărilor acordate programelor naționale de sănătate curative pe baza metodelor științifice de evaluare a tehnologiilor medicale.
-
Reformarea drastică a sistemului de control al calității serviciilor medicale în spitalele românești.
-
Asumarea politică fermă a creșterii finanțării Sănătății cu 1% din PIB în fiecare an.
-
Stoparea crizelor repetate de medicamente esențiale.
-
Respectarea și implementarea protocoalelor de tratament la nivelul fiecărei secții spitalicești din România.
-
Reformarea programului de rezidențiat, ca principal mod de a păstra în țară medicii tineri.
Conferința integral AICI.