Atunci când un copil este testat pozitiv, urmează o anchetă epidemiologică. De asemenea, toți colegii care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19, testat pozitiv, vor trebui testați, potrivit ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
”Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Testarea se va face în cabinete medicale sau într-un izolator. De asemenea, atunci când un copil este testat pozitiv, urmează o anchetă epidemiologică. Și ancheta va fi condusă de direcția de sănătate publică de acolo și pentru asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unității de învățământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19, testat pozitiv, vor trebui testați, de asemenea, dacă există un consimțământ al părintelui. Dacă nu există un consimțământ, atunci se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca lucrul acesta să se întâmple la timp și e important pentru acest proces ca datele de contact să fie actualizate. E important ca acest contact, această colaborare să se întâmple de fiecare dată când e nevoie și să se întâmple în mod nemijlocit între medic și părinți.”, a explicat Vlad Voiculescu în cadrul conferinței de presă de vineri.
Ministrul a adus în discuție și circuitul de raportare.
”Este, de asemenea, esențial circuitul de raportare. Știm cu toții diferența dintre numărul de teste care se fac, respectiv numărul de teste care se raportează. Nu putem să navigăm prin această furtună decât dacă avem lumină, decât dacă vedem ce este în față și vedem unde suntem. Pentru asta este necesară testarea în aceeași măsură și raportarea. Fiecare test trebuie să fie raportat în maxim 24 de ore către direcția de sănătate publică.”, a precizat ministrul Sănătății.