Vlad Voiculescu: Plafonarea contribuțiilor la sănătate ar „văduvi” bugetul sănătății de sume consistente, în plină criză sanitară

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că plafonarea contribuțiilor la sănătate, propusă de ministrul Finanțelor, Dan Vâlceanu, ar „văduvi” cel puțin temporar bugetul sănătății de sume consistente, în plină criză sanitară.

De asemenea, Vlad Voiculescu a spus că o astfel de propunere nu are echivalent în Europa de Vest.

Zilele trecute domnul ministru demis Vâlceanu ne-a spus că se gândește la plafonarea contribuțiilor la sănătate. Argumentele dânsului au sunat așa: ‘E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleaşi servicii’.
Pe formă:
Formularea este ușor manipulatoare. Compară mere cu pere. Domnul ministru compară un procent (10%) cu o exprimare manipulatoare „o sumă mult mai mică” – în fapt, este vorba tot de același procent (10%).
Pe fond:
Sistemul de taxare din România avantajează capitalul, formele independente de organizare (microîntreprinderile cu cifră de afaceri de până la 1,000,000 euro plătesc o sumă ridicolă inclusiv pentru activități de consultanță și management) și penalizează tocmai munca salarizată, dar în special salariile mici. Mai pe românește: costurile totale pentru a plăti un salariu de până la 1.000 de euro sunt mai mari în România decât în Austria și aproape orice altă țară din vestul Europei. Cu cât salariul crește, cu atât impozitarea în România devine mai avantajoasă, în principal datorită cotei unice de impozitare (vs. impozitare progresivă în mai toate țările din vestul Europei). Ce propune acum (…) domnul Vâlceanu este de fapt reversul unei taxări progresive (care ar însemna un % mai mare la salariu mai mare)”, a scris fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.