Voiculescu: Consiliile de Administraţie ale spitalelor vor aproba orice achiziție directă mai mare de 50.000 de lei

Consiliile de administrație ale spitalelor vor putea să ceară audit extern pentru unitatea medicală și vor aproba orice achiziție directă mai mare de 50.000 de lei, stabilește o ordonanță de urgență aprobată de Guvern și care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, a anunțat, joi, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Avem o ordonanţă de urgenţă care a permis pentru prima dată în România Consiliilor de Administraţie ale spitalelor, şi asta este specificat de data asta foarte clar în lege, să ceară un audit. Să ceară un audit extern la nivelul spitalului. Asta este o noutate. Probabil că a apărut ordonanţa de urgenţă în Monitorul Oficial. (…) Asta înseamnă că, tocmai pentru că nu putem să controlăm totul, sute de spitale de la nivel central, consiliile de administraţie vor trebui responsabilizate pentru că în acest moment de multe ori sunt pur formale şi responsabilizarea asta vine cu cel puţin două măsuri începând de ieri. Unu: pot contracta audit extern, firme de audit extern pentru a evalua ce s-a întâmplat cu adevărat, ce a făcut managementul respectiv Consiliul Director în spitale. Și doi:  Consiliul de Administraţie va aproba fiecare cheltuială, fiecare achiziţie directă de peste 50.000 de lei. Asta înseamnă că nu vom mai avea achiziţii directe. Nu vom mai avea aranjamente pe care le face managerul de spital cu cineva din consiliul director, cu o companie sau alta, netrecând prin licitaţie, netrecând prin niciun proces de transparenţă”, a explicat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a afirmat că nu este mulţumit de capacitatea Corpului de control al Ministerului Sănătăţii din prezent.

„Avem un corp de control unde oamenii se numără pe degete. Avem un birou de audit. Uitându-mă pe ultimele rapoarte de audit, pare că trăim undeva în Elveţia. Pare că suntem foarte bine, nu există probleme în spitale. Nu sunt mulţumit cu capacitatea de control al MS din acest moment. Acelaşi probleme le avem la CNAS, la Agenţia Naţională a Medicamentului Nu sunt mulţumit cu capacitatea de control. Evident că lucrurile trebuie schimbate. Pe de o parte, trebuie să avem mai multă transparenţă şi capacitatea de a digitaliza tot ce poate fi digitalizat pentru că numai aşa poţi să vezi ce se întâmplă cu adevărat în sistem”, a mai susţinut ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.