Voiculescu, despre raportarea deceselor COVID: O metodologie care este imperfectă. Rezultatul este o diferenţă a cărei amplitudine nu o cunoaştem

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, vineri seară, referitor la raportarea deceselor de coronavirus, că nu se cunoaşte adevărata amplitudine a diferenţelor între cifre, dar, comparând doar la nivelul unui spital, au rezultat ”diferenţe semnificative”.

Întrebat, vineri seară, la un post de televiziune, despre amplitudinea fenomenului referitor la raportarea deceselor de coronavirus, Vlad Voiculescu a declarat: ”Nu putem ştii încă (…) Pe de o parte, vorbim despre o metodologie care este imperfectă, lucru pe care pot să-l spun cu certitudine. Rezultatul aceste metodologii este o diferenţă a cărei amplitudine nu o cunoaştem”.

Fostul ministru a precizat că investigaţia a început abia în urmă cu câteva zile, după ce i-a fost semnalată problema de către un consilier.

”O problemă cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel mic, la nivel de spital, văzând care sunt cifrele, verificări în cele două platforme în care se raportează și, într-adevăr, există o problemă de metodologie care rezultă în cifre diferite. Dacă comparăm cele două platforme în care se fac raportări – una se numește Alerte MS – este o platformă în care raportează spitale – cealaltă se numește Coronaforms – este o platformă în care raportează mai multe entități, medici de familie, spitale si nu numai… Vedem că este o diferență și diferența este semnificativă. Sunt două platforme care sunt în coordonarea atât a Ministerului de Interne, cât și a Ministerului Sănătății, respectiv Institutul Național de Sănătate Publică. Vorbim despre un lucru pe care l-am observat în urmă cu câteva zile, nu aveam de gând să fac lucrurile acestea publice până să terminam o investigație. Aveam un grup de lucru la Ministerul Sănătății care ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru, mai bine de jumătate dintre ei au fost demiși, iar lucrurile acestea trebuie lămurite”, a declarat Vlad Voiculescu.

Voiculescu nu a dorit, însă, să precizeze care e diferența reală dintre cele două platforme spunând că ”cifrele nu sunt exacte”, dar susține că acestea sunt importante și nu ”e exclus ca ele să fie de ordinul miilor”.

”Nu zic că cei decedați nu au fost înregistrați, ci doar că ei nu au fost înregistrați în baza de date pe o anumită platformă, dar la spitale ei au fost înregistrați”, spune Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.

“Avem un ministru interimar al Sănătăţii care nu ştiu cât timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram, respectiv le investigam. O să-l rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcţia de prim-ministru, să revadă metodologia făcută (…) anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19. Nu aş vrea să arunc cu numere pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră ne arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale”, a afirmat Voiculescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.