„Vorbiți deschis despre siguranța asistenței medicale! Vorbiți deschis despre siguranța pacientului! Este un început. Vorbind, recunoscând putem să identificăm cauzele și să tratăm problemele”, este mesajul transmis de către dr. Sorin Ungureanu, directorul general adjunct al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, cu prilejul Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului.
„Comunicați foarte bine! Comunicați foarte bine atât în cadrul echipei, comunicați foarte bine și cu pacientul! Și comunicați foarte bine și în exterior! Încercați să faceți în așa fel încât mesajele dumneavoastră să ajungă la publicul larg într-un fel în care să arate preocuparea dumneavoastră pentru rezolvarea problemelor, în așa fel încât să crească din nou încrederea în sistemul sanitar și astfel încât, în urma acestor mesaje pe care le transmiteți – și nu numai a mesajelor, ci și a activităților dumneavoastră propriu-zise -, să repuneți medicul în societate pe poziția pe care a avut-o foarte mult timp. Și, nu în ultimul rând, preocupați-vă de identificarea acestor evenimente nedorite asociate activității dvs de zi cu zi! Analizați ceea ce s-a întâmplat, identificați cauzele și luați măsuri în consecință pentru ca aceste probleme să nu se repete. Este foarte cunoscut faptul în literatura de specialitate că orice persoană, oricât de bună ar fi, dacă va fi pusă în exact aceleași condiții, va face exact aceleași greșeli”, spune acesta.
Apelul la comunicare deschisă și la o recunoaștere a problemelor este valabil pentru toți factorii din sistemul sanitar, adaugă Ungureanu, de profesie chirurg. Și asta pentru că, subliniază acesta, siguranța pacientului ține de o muncă în echipă, în care inclusiv pacientul trebuie implicat.
„Medicul de unul singur în spital nu poate face aproape nimic. Asistenta face parte din echipă, infirmiera face parte din echipă, economistul spitalului face parte din echipă, juristul spitalului. Managerul. Deci toată lumea care are contact cu toate procesele pacientului face parte din echipă. Siguranța pacientului nu se referă strict la faprul că este operat acolo unde trebuie, că primește medicamentul care este necesar la ora la care trebuie, pe calea care trebuie. Siguranța pacientului înseamnă și implicarea părților administrative a unităților sanitare, prin asigurarea continuității aprovizionării, de exemplu, să nu fie nevoit medicul să schimbe tratamentul de la o zi la alta. Prin asigurarea aprovizionării cu acele produse și servicii critice pentru buna desfășurare a activității, să nu se trezească chirurgul că rămâne fără lumina în timpul unei intervenții chirurgicale. Deci mesajul se adresează tuturor.
Și, nu în ultimul rând, se adresează celorlalte două componenete partenere ale ANMCS în asigurarea stabilității și a unei bune funcționalități a sistemului de sănătate: componentei decizionale, celor care fac politici și reglementări, adică Ministerului Sănătății și componentei care furnizează fonduri, casele de asigurări de sănătate. Practic, dacă vom privi sistemul sanitar ca pe o masă foarte mare, acea masă va fi stabilă doar dacă vor fi cele trei picioare foarte, foarte stabile. Dar în strânsă relație între ele. Mesajul se adresează tuturor celor care au o cât de mică implicare în furnizarea de servicii medicale. Și, nu în ultimul rând, cam același mesaj, poate puțin adaptat, se adresează și pacienților, care și ei la rândul lor trebuie să facă parte din această echipă”, explică directorul general adjunct al ANMCS.
Un alt mesaj, de data aceasta adresat medicilor, se referă la o bună comunicare
„Comunicați foarte bine! Comunicați foarte bine atât în cadrul echipei, comunicați foarte bine și cu pacientul! Și comunicați foarte bine și în exterior! Încercați să faceți în așa fel încât mesajele dumneavoastră să ajungă la publicul larg într-un fel în care să arate preocuparea dumneavoastră pentru rezolvarea problemelor, în așa fel încât să crească din nou încrederea în sistemul sanitar și astfel încât, în urma acestor mesaje pe care le transmiteți – și nu numai a mesajelor, ci și a activităților dumneavoastră propriu-zise -, să repuneți medicul în societate pe poziția pe care a avut-o foarte mult timp. Și, nu în ultimul rând, preocupați-vă de identificarea acestor evenimente nedorite asociate activității dvs de zi cu zi! Analizați ceea ce s-a întâmplat, identificați cauzele și luați măsuri în consecință pentru ca aceste probleme să nu se repete. Este foarte cunoscut faptul în literatura de specialitate că orice persoană, oricât de bună ar fi, dacă va fi pusă în exact aceleași condiții, va face exact aceleași greșeli”