Workshop de politici publice în domeniul cancerului pulmonar

Miercuri, 13 martie, a avut loc workshopul „Politici publice în domeniul cancerului pulmonar”, care a reunit specialişti şi decidenţi din sistemul de sănătate, dar și reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a fost prezentă la eveniment.

În cadrul workshopului a fost subliniată importanţă prevenţiei primare şi secundare. S-a discutat, de asemenea, despre necesitatea implementării politicilor existente de combatere a consumului de tutun, fiind dovedită cauzalitatea directă între apariţia cancerului pulmonar şi fumat.

 

Program de finanțare a markerilor moleculari

 

În România, anual, sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Din păcate, multe din aceste cazuri sunt diagnosticate în faze avansate, când opțiunile terapeutice sunt limitate. Formularea unui diagnostic corect, complet și rapid reprezintă piatra de temelie pentru abordarea pacientului oncologic. În acest context, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea a declarat că: „Începând cu acest an, va fi introdus un program de finanțare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis, precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament țintit”.

 

Finanțarea centrelor onologice, condiționată de existența unui „tumor board”

 

Un alt subiect dezbătut în cadrul acestei întâlniri a fost necesitatea abordării multidisciplinare a pacientului oncologic.

„Începând din acest an, finanţarea centrelor oncologice va fi condiționată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic și indicație terapeutică. Orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidiciplinare (tumor board) care, în funcție de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată”, a explicat Sorina Pintea.

 

Tratamente noi

 

Ministrul sănătății a vorbit și despre introducerea de noi molecule destinate tratamentului cancerului pulmonar, în lista de medicamente compensate și gratuite.

„Este important să asigurăm tratamentul adecvat, de aceea vom continua  introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorită bugetului generos pentru investiţii de care Ministerul Sănătăţii va beneficia  în acest an, vom achiziţiona aparatura necesară pentru diagnostic şi tratament astfel încât specialiştii din domeniu să poată oferi serviciile medicale necesare în această afecţiune”, a mai declarat Sorina Pintea în cadrul workshopului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.