WSC 2018: Cât costă întârzierea cu o oră a tratamentului AVC ischemic

Un studiu canadian prezentat zilele acestea la Congresul Mondial de Stroke (WSC 2018) arată că întârzierea cu doar o oră a tratamentului pentru accidentele vasculare cerebrale (AVC) duce la un prognostic negativ pentru pacienți și la creșterea costurilor îngrijirilor medicale și îngrijirilor ulterioare ale pacienților.

Dr. Michael Hill de la Departamentul de neuroștiințe al Universității din Calgary, unul din autorii studiului,  spune că tratamentele mai rapide au rezultate mai bune, oferă o calitate a vieții mai mare și îmbunătățesc semnificativ prognosticul pacienților cu AVC. Cu cât tratamentul este mai rapid instituit, cu atât mai mult se reduc, în timp, costurile asociate îngrijirilor medicale și costurile suportate de societate pentru pacientul cu AVC.

Studiul, realizat în colaborare cu medici din SUA, Anglia, Franța, Spania, Olanda și Australia, a evaluat progrnosticul și tratamentul pacienților cu AVC ischemic, care au fost eligibili pentru trombectomie endovasculară. Concluzia studiului a fost că orice întârziere cu o oră a trombectomiei în primele șase ore a avut ca rezultat pierderea a nouă luni de viață 100% calitativă (QALY – qualitative adjusted life years), echivalente cu 18 luni de viață cu o calitate înjumătățită din cauza dizabilităților. Trombectomia reduce rata deceselor din cauza AVC ischemic cu 50%, însă o întârziere de doar o oră a inițierii terapiei a crescut costurile îngrijirilor medicale cu 6.173 de dolari per QALY și costurile îngrijirilor sociale cu 7.597 de dolari per QALY.

Concluzia studiului este cu atât mai îngrijorătoare cu cât întârzierea tratamentului cu două ore are loc în mod uzual pentru realizarea examinărilor imagistice. Acest lucru duce la pierderea a doi ani de viață 100% calitativă și aduce costuri suplimentare sistemului de sănătate de 11.000 de dolari și costuri sociale de 15.000 de dolari pentru fiecare an pierdut al unui pacient.

Congresul Mondial de Stroke reunește experți internaționali în domeniul accidentelor vasculare cerebrale, dar și cercetători, politicieni și supraviețuitori ai accidentelor vasculare din întreaga lume. Manifestarea se desfășoară în perioada 17-20 octombrie la Montreal, Canada.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.