WSC 2018: Exercițiile fizice aerobe favorizează recuperarea după AVC

Un studiu prezentat zilele acestea de o echipă canadiană la Congresul Mondial de Stroke (WSC 2018) a arătat că exercițiile fizice aerobe au un impact pozitiv asupra prognosticului pacienților care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). În combinație cu antrenamentul cognitiv, exercițiile fizice aerobe (ce implică o activitate de intensitate ridicată)  au îmbunătățit cu 50% funcțiile executive ale pacienților aflați în faza de platou a recuperării.

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea Newfoundland din St. John’s și de la Universitatea Dalhousie din Halifax, a înrolat pacienți după șase luni de la producerea AVC, atunci când a fost depășită perioada de recuperare maximă neurologică. Pacienții au fost separați în două grupuri, cei din primul grup realizând exerciții fizice aerobe și cei din al doilea grup realizând activități fizice mai puțin intense. Toți pacienții au realizat și activități cognitive, care implicau fie training cognitiv computerizat fie jocuri video neadaptate.

Dintre pacienții care au realizat training cognitiv computerizat, grupul cu activități fizice aerobe a prezentat o îmbunătățire a funcțiilor neurologice cu 50% mai mare decât cei care au realizat activități fizice mai puțin intense. „Cogniția este rareori ținta intervențiilor de reabilitare la pacienții care au suferit un AVC”, spune dr. Michelle Ploughman, autoarea principală a studiului. Cu toate acestea, studiul arată că trainingul cognitiv este potențat de exercițiile fizice aerobe, care pot stimula reînvățarea diverselor sarcini și îmbunătăți prognosticul la acești pacienți.

Congresul Mondial de Stroke reunește experți internaționali în domeniul accidentelor vasculare cerebrale, dar și cercetători, politicieni și supraviețuitori ai accidentelor vasculare din întreaga lume. Manifestarea se desfășoară în perioada 17-20 octombrie la Montreal, Canada.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.