Serviciile de reabilitare a pacienților care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) nu sunt suficiente în raport cu nevoile, aflăm dintr-un studiu canadian prezentat la Congresul Mondial de Stroke (WSC 2018).
Serviciile comunitare de reabilitare trebuie să devină o prioritate pentru factorii decizionali din sistemele de sănătate. Motivul principal al dezechilibrului între nevoia și oferta acestor servicii este chiar creșterea numărului de persoane care supraviețuiesc unui AVC, dar și a apariției AVC la persoanele vârstnice.
Tehnici chirurgicale pentru AVC
Un alt studiu prezentat la congresul de stroke a arătat că tehnica chirurgicală EDAS (encefalo-duro-arterio-sinangioză) reduce rata de recurență a AVC și riscul de deces din cauza AVC la pacienții cu ateroscleroză avansată la nivelul vaselor intracraniene.
EDAS este un procedeu chirurgical prin care arterele scalpului și membranelor conjunctive ce înconjoară creierul sunt redirecționate intracranian la nivelul zonelor cele mai expuse la ischemie și la accidente vasculare. În urma acestui procedeu, are loc formarea de noi vase de sânge, care construiesc noi căi de oxigenare a creierului.
Studiul a fost realizat pe 52 de pacienți, 9,6% din aceștia decedând sau suferind AVC recurente în urma procedurii EDAS. Cu toate acestea, procentajul a fost mai mic decât în cazul pacienților la care nu s-a practicat EDAS, ultimii decedând sau suferind un al doilea AVC în proporție de 21,2%.
Poluarea și accidentul vascular cerebral
Alte comunicări orale prezentate la congres au urmărit subiectul reducerii poluării și schimbării mediului de viață pentru a preveni AVC și alte boli cronice netransmisibile ori nevoia unor abordări multisectoriale pentru a facilita accesul pacienților cu AVC la servicii de sănătate.
În ceea ce privește dezvoltarea sustenabilă a mediului, trebuie încurajate acțiunile de reducere a poluării aerului, de promovare a activității fizice și de îmbunătățire a dietei zilnice, toate acestea scăzând riscul apariției bolilor netransmisibile și AVC.
Accesul pacienților cu AVC la servicii de sănătate în țările cu venituri mici și resurse limitate este o problemă complexă, ce necesită implicarea mai multor organizații și sectoare de activitate pentru rezolvare.
A doua cauză de dizabilitate și deces
În prezent, în lume există peste 80 de milioane de persoane care trăiesc cu sechele ale AVC, această afecțiune fiind a doua cauză la nivel mondial de dizabilitate și deces. 5,5 milioane de persoane decedează anual din cauza AVC, iar unul din patru supraviețuitori va avea un alt AVC în viitor. În total, la nivel global anual au loc 13,7 milioane de AVC.
Congresul Mondial de Stroke reunește experți internaționali în domeniul accidentelor vasculare cerebrale, dar și cercetători, politicieni și supraviețuitori ai accidentelor vasculare din întreaga lume. Manifestarea s-a desfășurat în perioada 17-20 octombrie la Montreal, Canada.