Livia Davidescu, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, unul dintre iniţiatorii petiţiei “Nu ‘Legii carantinării şi izolării’ în forma actuală!! Nu detaşării forţate a medicilor!”, a declarat că în varianta de lege care a ajuns la Senat există o serie de neclarități.
De exemplu, Livia Davidescu spune că în lege nu sunt abordate sancțiunile în plan administrativ și penal în cazul nerespectării de către populație a carantinei și izolăriii, altele decât plata carantinei instituționalizate.
De asemenea, legea nu a clarificat criteriile obiective de identificare a persoanelor bolnave, în situația în care acestea sunt asimptomatice, de exemplu dacă ajunge un singur test, sunt necesare minim două teste simultane sau succesive, etc.
Potrivit aceluiași medic, nu sunt clarificate nici criteriile obiective de identificare a persoanelor bolnave simptomatice, iar „semne și simptome caracteristice bolii ” sunt doar elemente orientative, când boala are un polimorfism al manifestărilor, precum COVID- 19.
Totodată, Livia Davidescu a adăugat că legea nu a clarificat definiția contactului direct care impune carantinare/ izolarea persoanelor suspecte.
În același timp, forma actuală a legii ridică o serie de întrebari:
“Cum poate decide un medic izolarea/ carantinarea unei persoane fara acordul acestuia intr-o unitate sanitara? Care este relatia institutionala dintre ministerul sanatatii si Comandantul actiunii? Cine cui ii este subordonat in situatii de risc epidemiologic si biologic? Detasarea personalului medical, paramedical si auxiliar se face prin ordin al ministerului sanatatii, Comandantului actiunii si conducatorului unitatii, dupa un algoritm unic national? Cine face centralizarea si cine decide? Atacarea ordinului de detasare in contencios-administrativ se refera la autoritatea care desemneaza persoana detasata, la cea care semneaza ordinul, sau la ambele, in solidar? Care sunt consecințele izolarii si carantinarii unor persoane cu teste fals pozitive? Cine raspunde in plan penal pentru aceasta si cum? Care alte masuri de limitare a raspandirii bolilor infecto-contagioase, altele decat carantinarea si izolarea, mai pot fi prevazute de lege?”, după cum a arătat medicul primar Livia Davidescu.
În acest context, primar Livia Davidescu a spus că “suntem medici, nu juristi, si nici parlamentari care voteaza legi. Dar noi va trebui, ca si corp profesional, sa functionam pe baza lor. De aceea intrebam, inainte ca Legea numita generic ” Legea carantinarii si izolarii” sa fie votată…Cine ne poate lamuri de ce in lege nu sunt abordate urmatoarele aspecte, esentiale pentru combaterea aparitiei si raspandirii bolilor infecto-contagioase..il rugam sa o faca”.