Zentiva, acționată în instanță de Lilly, pentru încălcarea proprietății intelectuale

Eli Lilly and Company a acționat în instanță compania farmaceutică cehă Zentiva k.s. și filiala din România a acesteia, Zentiva S.A. Procesul, înregistrat la Tribunalul București la 21 decembrie 2018, va avea primul termen de judecată pe 17 ianuarie 2019. Motivul acționării în judecată îl constituie încălcarea unor drepturi de proprietate intelectuală.

Litigiul vizează brevetul prin care Lilly are dreptul exclusiv (până la 27 mai 2019) de a folosi atomoxetina în produse farmaceutice destinate tratării ADHD, de a cărui încălcare este acuzată Zentiva. În plus, Lilly solicită retragerea din Canamed a formelor de atomoxetină produse de Zentiva. Acestea au fost introduse în Canamed prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.551/2018.

În prezent, în România, sunt autorizate pentru punere pe piață mai multe generice de atomoxetină. La originalul produs de Lilly (Strattera) vor apărea concurenți generici de la Actavis, Egis, Mylan, Sandoz și Zentiva, dar nu mai devreme de 27 mai 2019, când expiră protecția oferită de brevetul de proprietate intelectuală. Compania cehă pare însă să fi furat startul, lucru care va fi stabilit de instanță. Întrucât acțiunea se judecă prin ordonanţă preşedinţială, aceasta se va judeca cu celeritate.

Zentiva este o companie farmaceutică producătoare de medicamente generice. Firma are sediul la Praga și filiale în mai multe țări europene, printre care și România. În țara noastră, Zentiva deține fosta fabrică de medicamente Sicomed din București, din 2005. Zentiva a fost parte din grupul Sanofi până la 1 octombrie 2018, când a devenit companie independentă.

Eli Lilly and Company este o multinațională cu sediul principal în SUA, cu birouri în 18 țări, prezentă pe piață în 125 de state. Lilly produce medicamente inovative și are o importantă divizie de cercetare-dezvoltare.

Notă: știrea a fost actualizată pentru a include detalii despre acțiunea judiciară. Am solicitat o poziție și reprezentanților Lilly România, dar aceasta nu a venit până la momentul publicării acestei știri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.