Ziua Europeană a Logopediei: Intervenția timpurie în terapia de limbaj, esențială pentru dezvoltarea copiilor

Astăzi, 6 martie, este celebrată Ziua Europeană a Logopediei, un eveniment dedicat conștientizării tulburărilor de limbaj și vorbire și a rolului esențial al specialiștilor logopezi în recuperarea acestora. Inițiativa, lansată în 2004 de Comisia de Legătură Permanentă pentru Ortofonie și Logopedie a Uniunii Europene (CPLOL), este marcată anual prin evenimente educative, ateliere, conferințe și campanii de informare.

ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), prin spitalele sale de specialitate, susține dezvoltarea unui limbaj sănătos prin oferirea de servicii specializate de logopedie. În acest context, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Constantin Gorgos” și Spitalul Clinic de Psihiatrie Dr. Al. Obregia oferă servicii de logopedie pentru diagnosticarea și recuperarea tulburărilor de limbaj și comunicare atât la copii, cât și la adulți.

„6 Martie – Ziua Europeană a Terapiei de Limbaj și de Vorbire este un prilej special pentru a sublinia importanța activității logopedului în echipele multidisciplinare. Rolul său este esențial în identificarea și tratarea tulburărilor de limbaj și de vorbire, care pot afecta grav dezvoltarea copilului. Tulburările de dezvoltare a limbajului determină dificultăți de comunicare, fie în exprimare, fie în înțelegerea vorbirii celor din jur. Retardul sau întârzierea în dezvoltarea limbajului se manifestă printr-un vocabular sărac sau redus, cu posibilități limitate de formulare a propozițiilor, iar copiii care întâmpină aceste dificultăți nu ating nivelul mediu al dezvoltării limbajului pentru vârsta lor. Intervenția logopedică timpurie este crucială pentru a maximiza beneficiile și a sprijini dezvoltarea limbajului. Vârsta recomandată pentru începutul acestei intervenții este între 2 și 4 ani.” – Mirela Violeta Traicu, psiholog psihopedagogie specială -logoped principal, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

La Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, specialiștii tratează o gamă largă de tulburări de limbaj, printre care:

  • Tulburările de pronunție și articulare
  • Problemele de ritm și fluență a vorbirii
  • Tulburările de limbaj expresiv și receptiv
  • Dificultăți de înghițire și masticație

„La cabinetul de logopedie din cadrul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, unde îmi desfășor activitatea, oferim suport specializat copiilor cu tulburări de limbaj. Începem cu o evaluare complexă logopedică, pentru a identifica factorii care au influențat dezvoltarea limbajului și comunicării. Pe baza acesteia, proiectăm intervenții personalizate, adaptate fiecărui copil, și implementăm terapia recuperatorie, ajustată nevoilor specifice. Punem accent pe activități adaptate nivelului de dezvoltare și capacității de învățare a fiecărui copil, iar progresul este evaluat periodic, pentru a ajusta strategia de intervenție și a asigura cele mai bune rezultate.” – Mirela Violeta Traicu, psiholog psihopedagogie specială -logoped principal, psiholog clinician, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Intervenția timpurie și terapia consecventă sunt esențiale pentru progresul pacienților. ASSMB mulțumește tuturor logopezilor pentru dedicarea lor și pentru impactul pozitiv asupra dezvoltării limbajului și comunicării copiilor, ajutându-i să își depășească dificultățile și să își construiască un viitor mai bun.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.