Ziua europeană a resuscitării: Anual, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor

Ziua europeană a resuscitării este marcată la 16 octombrie, în vederea educării populaţiei în privinţa acordării primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac, cu scopul de a reduce numărul de decese înregistrat din această cauză. Aceasta a fost marcată pentru prima dată în anul 2013, la iniţiativa Consiliului European de Resuscitare (ERC), după ce, la 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat organizarea unei săptămâni de informare în întreaga Europă, cu privire la acordarea primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac şi la tehnicile de resuscitare.

Anual, în Europa, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor, deci fără a putea beneficia de asistenţă medicală imediată, şi numai una din şase victime primeşte ajutor de urgenţă din partea semenilor. Victimele au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil, deoarece resuscitarea asigură un debit cardiac mic, dar esenţial, către inimă şi creier. O intervenţie corectă şi în timp util ar putea dubla sau chiar tripla rata de supravieţuire, astfel că ar putea fi salvate anual circa 100.000 de vieţi, potrivit Consiliului European de Resuscitare.

În România funcţionează Consiliul Naţional de Resuscitare (CNRR), o organizaţie medicală ştiinţifică interdisciplinară, constituită în anul 1998, al cărei principal obiectiv este promovarea standardelor de instruire şi aplicare a resuscitării cardio-pulmonare şi cerebrale la nivel naţional. CNRR este membru asociat al Consiliului European de Resuscitare, activitatea sa în domeniul educaţiei în resuscitare desfăşurându-se după standardele ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation).

În 2021, pentru a doua oară, ERC şi-a transformat congresul de Resuscitare într-un eveniment virtual (25-26 martie), iar în iunie s-a alăturat asociaţiilor sale surori într-un program de management post-stop cardiac (POSTCAM), pentru a îmbunătăţi calitatea îngrijirii post-resuscitare în întreaga Europă.

În contextul pandemiei de COVID-19, provocarea cheie, în privinţa resuscitării, este aceea de a echilibra în mod fiabil riscul pentru furnizor şi beneficiul potenţial pentru pacient. ERC publică Ghidurile europene de resuscitare, care sunt standardul pentru practica şi instruirea resuscitării în şi dincolo de Europa.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.