Ziua europeană a resuscitării: O intervenţie corectă şi în timp util ar putea dubla sau chiar tripla rata de supravieţuire

Ziua europeană a resuscitării este marcată la 16 octombrie, prin manifestări ce au drept scop educarea populaţiei în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac, în vederea reducerii numărului de decese înregistrat din această cauză.

Această zi a fost marcată pentru prima dată în anul 2013, la iniţiativa Consiliului European de Resuscitare (ERC), după ce, la 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat organizarea unei săptămâni de informare în întreaga Europă, cu privire la acordarea primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac şi la tehnicile de resuscitare, potrivit www.erc.edu.

În Europa, în fiecare an, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor, deci fără a putea beneficia de asistenţă medicală imediată, şi numai una din şase victime primeşte ajutor de urgenţă din partea semenilor. Victimele au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil, deoarece resuscitarea asigură un debit cardiac mic, dar esenţial, către inimă şi creier. O intervenţie corectă şi în timp util ar putea dubla sau chiar tripla rata de supravieţuire, astfel că ar putea fi salvate anual circa 100.000 de vieţi, potrivit Consiliului European de Resuscitare.

În contextul pandemiei de COVID-19, accentul a fost pus pe aplicarea măsurilor de resuscitare cardio-pulmonară, provocarea cheie, în privinţa resuscitării, fiind aceea de a echilibra în mod fiabil riscul pentru furnizor şi beneficiul potenţial pentru pacient. În 2020, Consiliul de Resuscitare din Serbia a organizat un panel, în cadrul căruia specialişti din întreaga Europă au dezbătut probleme legate de provocările etice, orientări ştiinţifice pentru aplicarea măsurilor de resuscitare în timpul pandemiei de COVID-19 şi, apoi, au fost reluate cursurile Consiliului European de Resuscitare (ERC), în webinarii pentru susţinerea vieţii. În 2021, ERC s-a alăturat asociaţiilor sale surori într-un program de management post-stop cardiac (POSTCAM), pentru a îmbunătăţi calitatea îngrijirii post-resuscitare în întreaga Europă, iar în 2022, pentru a treia oară, ERC şi-a transformat congresul de Resuscitare într-un eveniment virtual (16-17 iunie).

Pentru promovarea standardelor de instruire şi aplicare a resuscitării cardio-pulmonare şi cerebrale la nivel naţional, în România funcţionează Consiliul Naţional de Resuscitare (CNRR). Aceasta este o organizaţie medicală ştiinţifică interdisciplinară, constituită în anul 1998 şi este membru asociat al Consiliului European de Resuscitare, activitatea sa în domeniul educaţiei în resuscitare desfăşurându-se după standardele ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.