Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali. ICN: 13 milioane de asistenți medicali, necesarul pentru a acoperi deficitul global în viitor

Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali (International Nurses Day) este marcată în fiecare an pe 12 mai. Data nu este aleasă întâmplător, aceasta reprezentând ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale, pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, în 1860.

Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali a fost celebrată pentru prima dată de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN) în anul 1965, potrivit nursingworld.org.

„Asistentele au dat totul în lupta împotriva COVID-19, Ebola, în zonele cu dezastre și în zonele de război. Cu toate acestea, acest domeniu continuă să se confrunte cu personal insuficient, lipsă de protecție, volum mare de muncă și salarii mici. Acum este timpul să luăm măsuri reale pentru a aborda siguranța la locul de muncă, pentru a proteja asistentele și pentru a le proteja sănătatea fizică și mentală. Femeile formează 70% din forța de muncă globală în domeniul sănătății, dar doar 25% au roluri în funcții de conducere. Acestea poartă povara locurilor de muncă prost plătite, subevaluate și a muncii de îngrijire. Putem ajuta la susținerea femeilor și la promovarea egalității de gen prin investiții în asistență medicală. Rapoartele recente au arătat că investițiile în asistență medicală sunt necesare acum, dacă vrem să facem față provocărilor din viitor în domeniul sănătății. Nu mai putem continua să subevaluăm și să investim tot mai puțin în nursing. Acum este timpul pentru acțiune. Avem recomandările de la OMS, care au fost agreate de statele membre. Știm ce să facem. Trebuie să trecem de la discuții la fapte și să vedem acțiuni concrete pentru a ne sprijini asistentele”, a declarat președintele Consiliul Internațional al Asistentelor (ICN), dr. Pamela Cipriano.

La rândul său, directorul executiv al ICN, Howard Catton, a subliniat: ”Valoarea asistentelor nu a fost niciodată mai clară, nu numai pentru sistemele noastre de sănătate, ci și pentru pacea și securitatea noastră globală. Nu se face suficient pentru a proteja asistentele și alți lucrători din domeniul sănătății, iar acest lucru este confirmat și de cele peste 180.000 de decese în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății din cauza COVID-19. Amploarea penuriei de asistență medicală la nivel mondial este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății la nivel global, dar guvernele nu îi acordă atenția pe care o merită. Accesul la asistență medicală este esențial pentru societate, dar nu poate fi realizat decât dacă există suficiente asistente medicale pentru a oferi îngrijirile necesare. Guvernele ar trebui să prioritizeze urgent investițiile în asistență medicală și forța de muncă din domeniul sănătății pe această bază și proporțional cu importanța acesteia pentru viitorul societăților de pretutindeni.”

Potrivit ICN, lucrătorii din domeniul sănătății reprezintă mai puțin de 3% din populația globală. Cu toate acestea, din acest total, aproximativ 14% s-au regăsit în cazurile de COVID-19. În unele țări, proporția poate ajunge până la 35%.

Aproximativ 20% dintre asistentele din Japonia au raportat că au suferit discriminare sau prejudecăți pe fondul răspândirii virusului. În SUA, 64% dintre asistente s-au simțit copleșite și 67% au raportat dificultăți în a dormi.

Lucrătorii din domeniul sănătății, în special personalul medical, au, de asemenea, mai multe șanse de a fi expuși la comportamente jignitoare, inclusiv hărțuirea sexuală, decât alte profesii. În Statele Unite, ratele de violență din partea clienților împotriva lucrătorilor din domeniul sănătății au fost estimate a fi de 16 ori mai mari decât în orice altă profesie.

În focarul de Ebola din 2014-2016 din Africa de Vest, riscul de infecție în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății a fost de 21 până la 32 de ori mai mare decât în ​​populația adultă generală.

Din cauza penuriei de asistente medicale existente, a îmbătrânirii forței de muncă din asistență medicală și a efectului în creștere al COVID-19, ICN estimează că vor fi necesari până la 13 milioane de asistenți medicali pentru a acoperi deficitul global în viitor.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.