Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor de Știință, marcată anual pe 11 februarie din 2015

Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor de Știință este marcată în fiecare an în data de 11 februarie ca urmare a declarării ei de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 2015.

Marie Curie este singura femeie laureată a Premiului Nobel de două ori, pentru domenii diferite, informează Comisia Europeană.

În timpul Primului Război Mondial, alături de voluntari, Marie Curie a mers pe câmpul de luptă cu vehicule echipate cu instalații care utilizau raze X, potrivit sursei citate.

Peste 100.000 de doctoranzi și cercetători din Uniunea Europeană au beneficiat până acum de bursele europene care îi poartă numele.

”În ultimele decenii, comunitatea globală a depus mult efort pentru a inspira și a implica femeile și fetele în știință. Cu toate acestea, femeile și fetele continuă să fie excluse de la participarea pe deplin la știință. Pentru a obține accesul deplin și egal la știință și participarea la știință pentru femei și fete și pentru a obține în continuare egalitatea de gen și împuternicirea femeilor și fetelor, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat ziua de 11 februarie drept Ziua Internațională a Femeilor și Fetelor în Știință în 2015”, informează ONU.

”Fetele din întreaga lume trebuie să aibă oportunități egale pentru o educație de specialitate în domeniul științific și tehnologic. Izbucnirea pandemiei de COVID-19 a demonstrat în mod clar rolul critic al cercetătorilor în diferite etape ale luptei împotriva COVID-19, de la avansarea cunoştinţelor despre virus, la dezvoltarea tehnicilor de testare şi, în cele din urmă, la crearea vaccinului împotriva virusului. În acelaşi timp, pandemia COVID-19 a avut, de asemenea, un impact negativ semnificativ asupra femeilor care lucrează în domeniul ştiinţei, afectându-le în special pe cele aflate la început de drum în carieră, contribuind astfel la lărgirea diferenţei de gen existente în domeniul științific”, se arată într-o postare a UNICEF România.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.