Ziua Internațională a Hemofiliei: Zece din 100.000 de persoane se nasc cu hemofilie A

Un număr de aproximativ zece din 100.000 de persoane se nasc cu hemofilie A, în timp ce aproximativ două din 100.000 de persoane se nasc cu hemofilie B, potrivit Federației Internaționale de Hemofilie.

În România, prevalența și incidența hemofiliei este de 1.615 persoane cu hemofilie A, potrivit „World Federation of Hemophilia Report on the Annual Global Survey”, 2019. Numărul încadrează această boală, conform definiției acceptate în Uniunea Europeană, ca fiind o boală rară și inclusă în Orphanet, portalul european al bolilor rare, atenționează Federația Sanitas.

” O banală hemoragie nazală pe care nu o poți opri decât cu eforturi foarte mari… O simplă zgârietură care sângerează continuu, mai multe ore… Sunt manifestări ale unei boli ereditare, hemofilia, care face ca sângele unei persoane să nu se coaguleze normal. Este o realitate gravă cu care mulți dintre semenii noștri se confruntă zi de zi. Începând din 1989, în fiecare an, pe 17 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Hemofiliei. Inițiativa aparține Federației Internaționale de Hemofilie (World Federation of Hemophilia – WFH), iar data a fost aleasă în onoarea fondatorului organizației, Frank Schnabel, născut în această zi. Tema evenimentului din acest an este ‘Adaptarea la schimbare: susținerea îngrijirii într-o lume nouă’ ”, se arată în comunicatul Sanitas.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.