Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a atras atenția asupra necesității de a aduce limfedemul în atenția publicului, subliniind că prevenția este cheia pentru gestionarea acestei afecțiuni invalidante, potrivit Agerpres.
Limfedemul este o afecțiune care apare în urma acumulării de lichid limfatic în țesuturi, în urma unor tratamente chirurgicale pentru bolile oncologice, bolilor parazitare sau ca urmare a unor afecțiuni genetice. Potrivit specialiștilor, boala nu poate fi vindecată odată instalată, dar poate fi controlată cu un tratament adecvat.
„Este o boală care trebuie adusă mai mult în atenția publică. Nu putem trata ceea ce ignorăm. Limfedemul nu e doar o problemă medicală, ci și una care afectează calitatea vieții. Chiar dacă avem acces la terapii moderne, chiar dacă medicina evoluează în fiecare zi, (…) soluția este una mai simplă – prevenția. Prevenția salvează vieți, asta este realitatea. Trebuie să construim un sistem care să permită accesul mai ușor la diagnostic și tratament”, a declarat Mircea Abrudean în cadrul dezbaterii „Ziua Internațională a Limfedemului – bolile uitate ale sănătății publice”. Evenimentul a fost organizat de președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, Nicoleta Pauliuc, împreună cu Asociația Pacienților cu Limfedem.
În cadrul aceleași dezbateri, Nicoleta Pauliuc a adus în atenție faptul că limfedemul, în formele sale primare sau secundare, apărut în urma unei afecțiuni oncologice sau intervenții chirurgicale, izolează pacienții și le limitează viața normală. „În țările dezvoltate, pacienții cu limfedem beneficiază de diagnostic precoce, tratament specializat și dispozitive medicale compensate integral. În România, mulți pacienți află despre această boală doar atunci când este prea târziu pentru a preveni complicațiile. Nu există programe naționale de diagnostic și tratament și accesul la dispozitivele medicale esențiale – bandaje, ciorapi compresivi, pompe de drenaj – este limitant și costisitor. Acesta nu este doar o problemă medicală, ci și una de echitate socială. (…) Limfedemul nu este doar o umflătură a membrelor, ci este o povară zilnică (…) și presupune costuri uriașe pentru că tratamentele și dispozitivele medicale sunt aproape integral suportate de pacient”, a afirmat Pauliuc.
Chirurgul Gerald Filip a oferit o perspectivă medicală asupra efectelor limfedemului, menționând că, în România, din cele 8.000 de paciente operate anual pentru cancer de sân, 3.000 dezvoltă limfedem și își pierd funcționalitatea unui membru. „Ar fi de mare ajutor dacă aceste tehnici ar fi gratuite”, a subliniat medicul.
De asemenea, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat faptul că bugetul Ministerului Sănătății pentru anul în curs a crescut cu 33% față de anul trecut, fapt ce permite o mai mare atenție acordată pacienților.