Ziua internaţională a radiologiei, marcată anual pe 8 noiembrie

Ziua internaţională a radiologiei, marcată în fiecare an la 8 noiembrie, este dedicată, în 2021, Radiologiei intervenţionale şi rolului său esenţial în tratarea pacienţilor.

Prin motto-ul din 2021, „Radiologie intervenţională – Îngrijire activă pentru pacient”, organizatorii invită persoane şi organizaţii (societăţi radiologice naţionale, societăţi de subspecialitate radiologică, societăţi de radiografi şi societăţi de ştiinţe aliate, departamente de imagistică etc.) din întreaga lume să împărtăşească impresiile lor de zi cu zi, cu prilejul Zilei internaţionale a Radiologiei, potrivit internationaldayofradiology.com.

Potrivit aceleiași surse, în contextul în care lumea continuă să facă faţă provocărilor determinate de COVID-19, este extrem de important să recunoaştem rolul cheie pe care imagistica medicală îl are în medicină, nu numai în circumstanţe neprevăzute, cum ar fi pandemia, ci şi zilnic în toate domeniile legate de îngrijirea pacientului.

De asemenea, reprezentanții Institutului Clinic Fundeni au explicat că radiologia este o ramură a medicinei care se ocupă de diagnosticarea și tratarea afecțiunilor medicale prin imagistică, obținând astfel imagini ale organelor și țesuturilor.

Potrivit Institutului Clinic Fundeni, procedurile cel mai des utilizate în această specialitate sunt:

  •  ecografia,
  • mamografia,
  • scanarea PET,
  •  radiografia,
  •  imagistica prin rezonanță magnetică,
  •  sonografia.

Imaginile sunt produse prin transmiterea razelor X sau gamma, care pot penetra și pot fi absorbite de țesuturile organismului, radiografia finală oferind o imagine structurală a acestora, au explicat reprezentanții Institutului Clinic Fundeni.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.