Ziua internaţională a radiologiei, marcată în fiecare an pe 8 noiembrie

Ziua internaţională a radiologiei, marcată în fiecare an la 8 noiembrie, este dedicată, în 2022, rolului esenţial pe care îl are radiologia în diagnosticarea precoce.

În 2022, Ziua internaţională a radiologiei are scopul de a creşte gradul de conştientizare a rolului pe care radiologia îl are în îngrijirea sigură a pacienţilor şi în îmbunătăţirea şi înţelegerea publică a rolului esenţial pe care îl joacă radiologii şi radiografii în zona asistenţei medicale. Se insistă, de asemenea, pe rolul esenţial pe care îl joacă radiologia în diagnosticarea precoce, informează site-ul www.internationaldayofradiology.com.

Radiologia este o ramură a medicinei care examinează corpul uman cu ajutorul razelor X, în vederea stabilirii diagnosticelor sau a tratării şi gestionării bolilor vizualizate. Printre tehnologiile imagistice utilizate de radiologi se numără: ultrasonografia, tomografia computerizată (CT), medicina nucleară, tomografia prin emisie de pozitroni, rezonanţa magnetică nucleară (RMN). Cea mai cunoscută subspecialitate a radiologiei este cea folosită cu scopul diagnosticării, în acest sens radiografia sau roentgenografia fiind una dintre cele mai frecvente aplicaţii imagistice folosite.

În afară de radiologia de diagnosticare, există şi radiologia intervenţională, care utilizează imaginea ghidată obţinută cu ajutorul razelor X pentru efectuarea de proceduri minim-invazive, în scop de diagnostic şi tratament pentru numeroase boli ale diverselor organe. Este folosită cu efecte foarte bune în proceduri precum angioplastia, embolizarea, regresarea leziunilor vasculare, dilatarea şi stentarea la nivelul vaselor de sânge.

Tehnicile utilizate în radiologia intervenţională (RI) oferă noi opţiuni de tratament pentru multe afecţiuni, permiţând pacienţilor să fie trataţi cu un risc mai mic şi să reducă timpul de spitalizare. Procedurile RI pot fi utilizate în aproape toate sistemele de organe, iar lista afecţiunilor care pot fi diagnosticate şi tratate folosind tehnici ghidate de imagine este în continuă creştere, conform Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România.

Marcarea zilei de 8 noiembrie ca zi internaţională a radiologiei este o iniţiativă a Societăţii Europene de Radiologie, a Societăţii Radiologice a Americii de Nord şi a Colegiului American de Radiologie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte importanţa acestei specialităţi medicale.

2022 este cel de-al 11-lea an în care se marchează Ziua internaţională a radiologiei. În 2021, evenimentul a a vut ca temă”Radiologia Intervenţională – Grijă activă pentru pacient”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.