Ziua internaţională de conştientizare a autismului, marcată în fiecare an la 2 aprilie

Ziua internaţională de conştientizare a autismului este marcată în fiecare an la 2 aprilie, pentru a evidenţia necesitatea de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viaţă împlinită, ca parte integrantă a societăţii.

Rata autismului în toate regiunile lumii este ridicată, iar lipsa înţelegerii are un impact enorm asupra persoanelor cu autism, a familiilor lor şi a comunităţilor.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internaţională de conştientizare a autismului („World Autism Awareness Day”).

În 2008 a intrat în vigoare Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, care reafirmă principiul fundamental al drepturilor universale ale omului pentru toţi. Scopul acesteia este de a promova, proteja şi asigura exercitarea deplină şi egală a tuturor drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale de către toate persoanele cu dizabilităţi, şi de a promova respectul pentru demnitatea lor. Convenţia privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi reprezintă un instrument vital pentru promovarea unei societăţi incluzive, care să se preocupe de toţi, ca şi pentru garantarea faptului că toţi copiii şi adulţii cu autism vor putea duce o viaţă împlinită.

În 2023, Ziua internaţională de conştientizare a autismului este marcată printr-un eveniment virtual care are loc la 2 aprilie, între orele 10.00-13.00, sub genericul „Transformation: Toward a Neuro-Inclusive World for All”.

Evenimentul este organizat în strânsă colaborare cu persoane cu autism şi va prezenta persoane cu autism din întreaga lume discutând modul în care transformarea discursului privind neurodiversitatea poate continua să fie promovată pentru a depăşi barierele şi pentru a îmbunătăţi viaţa persoanelor cu autism. De asemenea, va aborda contribuţiile pe care persoanele cu autism le aduc – şi le pot aduce – pentru societate şi pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, se arată pe site-ul https://www.un.org/.

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea și comportamentul. Deși poate fi diagnosticat la orice vârstă, se spune că este o tulburare de dezvoltare, deoarece simptomele apar, în general, în primii doi ani de viață. Autismul implică toate palierele de dezvoltare, cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină, practic sunt afectate toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil, potrivit site-ului https://www.helpautism.ro.

În ultimul deceniu, s-au înregistrat progrese majore în direcţia creşterii accesului la educaţie în general, precum şi pentru persoanele cu autism în special. Cu toate acestea, persoanele cu autism se confruntă în continuare cu discriminarea. Persoanele cu autism au o gamă largă de talente şi provocări care de multe ori nu sunt recunoscute de lumea în care s-au născut. În plus, nivelurile de conştientizare şi acceptare diferă foarte mult de la o ţară la alta. De asemenea, persoanele cu autism sunt deosebit de vulnerabile la schimbările majore ale rutinelor şi vieţii de zi cu zi la care asistăm peste tot în jurul nostru, precum pandemiile, războaiele şi dezastrele naturale.

În România, Asociaţia „The Story of Autism”, organizaţie non-guvernamentală şi independentă care apără şi promovează drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autismului, a lansat în decembrie 2022 campania „STOP Discriminării, toţi copiii au drepturi egale”. Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei din 15 decembrie 2022, în România, datele arătau că la acel moment erau 558.000 de oameni cu nevoi speciale din categoria autismului, atât copii, cât şi adulţi. Un număr de şase din 1.000 de persoane trăiesc cu astfel de tulburări.

Potrivit unui comunicat de presă al aceleiaşi asociaţii din 15 februarie 2023, în România incidenţa persoanelor care suferă de autism este de aproximativ 30.000 de persoane cu Tulburări din Spectrul Autismului. La nivel mondial, 1 din 68 de copii sunt prinşi în spectrul acestui univers. „Autismul este o afecţiune care poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau chiar nivel de educaţie. Această tulburare nu se poate vindeca, însă diagnosticarea precoce şi intervenţia timpurie pot ajuta până la 47% dintre copiii cu autism să poată beneficia de o viaţă independentă. În lipsa activităţilor terapeutice, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp”, se menţiona în comunicatul de presă din 15 februarie 2023 al Asociaţiei „The Story of Autism”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.