Ziua Internațională pentru eradicarea fistulei obstetrice: Stop inegalităților în materie de sănătate!

Lupta pentru eradicarea fistulei obstetrice, una dintre cele mai grave și tragice leziuni care pot apărea în timpul nașterii, ar putea fi amenințată de actuala pandemie de COVID-19, avertizează ONU.

Fistula obstetrică afectează anual între 50.000 și 100.000 de femei, potrivit datelor OMS. Fistula obstetrică poate fi prevenită: poate fi evitată în mare măsură prin întârzierea vârstei primei sarcini, încetarea practicilor tradiționale dăunătoare și acces în timp util la îngrijire obstetrică.

Din păcate, actuala pandemie afectează toate aceste măsuri preventive în țările în curs de dezvoltare, în care încă există fistula obstetrică – țări în care sistemele de îngrijire a sănătății, chiar înainte de apariția coronavirusului, nu au reușit să ofere îngrijiri medicale accesibile și de calitate mamelor.

Din cauza COVID-19, numărul fetelor minore căsătorite ar putea crește cu 13 milioane până în 2030. Familiile sărace sunt mai susceptibile să-și căsătorească fiicele minore pentru că nu-și pot permite să le întrețină, în special în criza economică ce va urma pandemiei, avertizează ONU.

Pandemia este, de asemenea, de așteptat să provoace întârzieri semnificative în programele pentru eradicarea mutilării genitale feminine (FGM), un factor care contribuie la fistula obstetrică.

Sute de mii de femei și fete din Africa sub-Sahariană, Asia, regiunea arabă și America Latină și Caraibe trăiesc cu această rană.

Femeile care se confruntă cu această afecțiune care poate fi prevenită suferă incontinență urinară constantă, ceea ce duce adesea la izolare socială, infecții ale pielii, afecțiuni renale și chiar deces dacă este lăsată netratată.

O intervenție chirurgicală poate repara fistula cu rată de succes de până la 90% pentru cazurile mai puțin complexe.

Costul mediu al acestui tratament, care include intervenții chirurgicale, post-operator, asistență medicală și reabilitare, este de 600 de dolari americani (USD) per pacientă.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.