Ziua mondială a accidentului vascular cerebral: există viață după AVC

Astăzi este Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC), patologie ce afectează  peste 15 milioane de persoane anual. AVC este a treia cea mai întâlnită cauză de deces la nivel mondial, 80 de milioane de supraviețuitori existând în prezent în lume. Dintre aceștia, 50 de milioane trăiesc cu sechele rămase în urma unui AVC.

Cu ocazia Zilei mondiale a AVC, Organizația Mondială de Stroke (WSO) a lansat o campanie de conștientizare a acestei patologii. În broșura campaniei, supraviețuitorii unui AVC sau persoanele de lângă ei pot găsi informații utile pentru creșterea calității vieții și ușurarea impedimentelor date de sechelele AVC. WSO menționează că viața după un AVC nu va mai fi la fel pentru mulți supraviețuitori, dar, cu ajutorul unei îngrijiri corecte și a sprijinului social, este încă posibilă o viață de calitate.

În broșură sunt prezentate cele trei semne ale unui AVC, care trebuie cunoscute de oricine – pareza facială, pareza unui membru superior și afazia. De asemenea, se pune accentul și pe importanța acționării într-un timp rapid, ajutorul medical specializat acordat cât mai repede posibil fiind definitoriu pentru evoluția pacientului.

Accidentul vascular cerebral poate apărea la oricine, indiferent de vârstă sau categorie socială. Efectele acestuia și tipul de îngrijire post-AVC variază semnificativ, în funcție de teritoriile afectate și de întinderea accidentului. Pentru majoritatea supraviețuitorilor, viața va fi schimbată după un AVC, dar aceștia nu trebuie să își piardă speranța în recuperare și nici perseverența în realizarea acesteia, este una dintre concluziile broșurii. În lume există organizații ale pacienților care au suferit un AVC, fiind utile noilor victime care se pot conecta cu ajutorul tehnologiei la toată experiența celor afectați înaintea lor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.