Ziua Mondială a Apei. OMS: La nivel global, cel puțin 2 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu fecale

Anual, în data de 22 martie, este marcată în întreaga lume Ziua Mondială a Apei, apa fiind unul dintre elementele vitale pentru omenire.

În acest an, se pune accent pe apele subterane, acestea furnizând jumătate din toată apa folosită de gospodăriile din întreaga lume, un sfert din toată apa extrasă pentru agricultura irigată și o treime din aprovizionarea cu apă necesară industriei, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

ONU trage un semnal de alarmă cu privire la numeroasele amenințări actuale și iminente la adresa apelor subterane, exacerbate de schimbările climatice și de cererea în continuă creștere și, prin urmare, pentru sănătatea și bunăstarea a miliarde de oameni.

”Îmbunătățirea managementului salubrității poate avea un impact profund asupra calității apei potabile atât din sursele de apă de suprafață, cât și din surse vulnerabile de apă subterană, în special atunci când apele uzate sau excrementele contaminează sursele de apă potabilă. Progresele în domeniul salubrității gestionate în siguranță trebuie să se accelereze de cel puțin patru ori (multe mai multe în unele regiuni) și să includă o atenție mai mare asupra impactului acesteia asupra apelor subterane. Eforturile trebuie să includă aplicarea planificării siguranței sanitare, o abordare bazată pe riscurile pentru sistemele de salubritate pentru a evalua, prioritiza și gestiona riscurile pentru sănătatea publică de-a lungul întregului lanț de salubritate și recomandată în Ghidurile OMS privind salubritatea și sănătatea”, informează OMS.

În prezent, 2,2 miliarde de oameni au acces limitat la apă potabilă sigură, iar până în 2025 jumătate din populația lumii va locui în zone care nu vor fi sigure din punctul de vedere al alimentării cu apă, mai avertizează OMS.

Tot OMS spune că, în 2020, 74% din populația globală (5,8 miliarde de oameni) a folosit un serviciu de apă potabilă gestionat în siguranță.

La nivel global, cel puțin 2 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu fecale, mai spune OMS.

Contaminarea microbiană a apei de băut ca urmare a contaminării cu fecale prezintă cel mai mare risc pentru siguranța apei de băut.

Apa de băut contaminată microbiologic poate transmite boli, precum diareea, holera, dizenteria, tifoida și poliomielita, și se estimează că provoacă 485.000 de decese prin diaree în fiecare an.

În 2019, în țările cel mai puțin dezvoltate, doar 50% dintre unitățile de îngrijire a sănătății aveau servicii de bază de apă, 37% aveau servicii de bază de salubritate și 30% aveau servicii de bază de gestionare a deșeurilor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.