Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) au lansat un nou standard global pentru protejarea auzului jucătorilor de jocuri video, în cadrul Zilei Mondiale a Auzului 2025.
Acest standard are scopul de a proteja auzul jucătorilor de jocuri video, prevenind riscul pierderii auzului din cauza expunerii prelungite la sunete puternice.
„Toată lumea poate lua măsuri astăzi pentru a asigura o bună sănătate a auzului de-a lungul vieții”, a spus dr. Jérôme Salomon, director general adjunct al OMS, Acoperire universală de sănătate, Boli transmisibile și netransmisibile. „Standardul de ascultare sigură OMS/ITU sprijină guvernele, producătorii, societatea civilă și alte părți interesate să promoveze medii de ascultare sigure, astfel încât oamenii de toate vârstele să își poată proteja urechile și auzul și, chiar și atunci când joacă jocuri video, să nu riscă pierderea auzului.”
Jocurile video și sporturile electronice devin rapid unele dintre cele mai mari industrii de divertisment la nivel global, cu aproximativ 3 miliarde de jucători pe dispozitive precum computere personale, console de jocuri și telefoane mobile. Cu toate acestea, majoritatea dispozitivelor și jocurilor video nu dispun de funcții de ascultare în siguranță pentru a proteja utilizatorii de zgomotul dăunător. Jucătorii se confruntă cu riscul pierderii permanente a auzului din cauza expunerii prelungite la sunete puternice, iar copiii sunt deosebit de vulnerabili din cauza toleranței mai scăzute la sunet și a interesului crescut pentru jocuri.
Prin furnizarea de informații, avertismente și funcții de ascultare în siguranță, noul standard își propune să informeze jucătorii despre riscul pierderii auzului din activitățile de jocuri video și să crească gradul de conștientizare cu privire la cum pot practica ascultarea în siguranță.
„Pe măsură ce jocurile video și sporturile continuă să crească, iar jucătorii folosesc o gamă mai largă de dispozitive pentru a-și accesa conținutul, standardele de ascultare în siguranță sunt vitale pentru a ajuta la protejarea auzului utilizatorilor, în special al copiilor, de sunetele care le-ar putea deteriora auzul”, a declarat Seizo Onoe, Director al Biroului de Standardizare a Telecomunicațiilor, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor. „Crearea unor standarde tehnice eficiente necesită o colaborare care valorifică punctele forte ale celuilalt. Suntem recunoscători partenerilor noștri de la OMS pentru înțelegerea și experiența lor în promovarea ascultării în siguranță și suntem încântați să lansăm această actualizare de Ziua Mondială a Auzului.”
Standardele de protecție a auzului pentru jucătorii de jocuri video
Standardul global OMS-ITU pentru ascultarea în siguranță în jocuri video și sporturi electronice este conceput pentru a proteja auzul jucătorilor în diverse scenarii și pe o gamă largă de echipamente de joc. Standardul include recomandări detaliate atât pentru dispozitivele de joc video (console de jocuri, dispozitive portabile, computere personale, căști și difuzoare), cât și pentru software-ul de jocuri video.
Pentru dispozitivele de joc video, standardul recomandă:
- Monitorizarea sunetului pentru a măsura expunerea la sunet a jucătorului.
- Mesaje de ascultare sigură care oferă informații despre utilizarea sunetului, inclusiv previziuni privind momentul în care se atinge limita de sunet sigur.
- Controlul ușor al volumului, care poate fi reglat cu ușurință de utilizator.
- „Modul de siguranță pentru căști” care reglează automat volumul atunci când jucătorul comută între căști și difuzoare.
Pentru software-ul de jocuri video, standardul recomandă:
- Avertismente de ascultare în siguranță și mesaje care informează jucătorii despre riscurile pierderii auzului din cauza sunetelor puternice și a expunerii prelungite.
- Controale de volum independente pentru diferite categorii de sunet, permițând jucătorilor să ajusteze nivelurile de sunet și să dezactiveze anumite sunete din joc.
- Adaptarea designului sonor al jocului pentru a include funcții de ascultare în siguranță.
- „Modul de siguranță pentru căști” în cadrul software-ului care detectează comutarea audio între căști și difuzoare și reduce automat volumul.
Aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea auzului jucătorilor și reducerea riscurilor legate de expunerea la sunete dăunătoare în timpul jocurilor video.
Inițiativa OMS „Make Listening Safe”
Noua reglementare face parte din inițiativa globală „Make Listening Safe” a OMS, care își propune să îmbunătățească practicile de ascultare în special în rândul tinerilor, pe baza celor mai recente dovezi și consultări cu experți din diverse domenii. În 2019 și 2022, au fost lansate deja alte două standarde importante pentru ascultarea în siguranță, inclusiv pentru dispozitivele audio personale și pentru evenimentele publice.