Ziua mondială a carenței de fier: o treime din populație are deficit de fier

Marcată anual la 26 noiembrie, Ziua mondială a carenței de fier are ca obiective creșterea gradului de conștientizare a unei probleme serioase de sănătate publică, evidențierea impactului major pe care îl au carența de fier și anemia feriprivă asupra pacienților și sprijinirea recunoaşterii simptomelor obişnuite care deseori sunt trecute cu vederea.

Potivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o treime din populație, la nivel mondial, suferă de carență de fier. Aceasta este cel mai des întâlnită în rândul femeilor care sunt la premenopauză sau sunt însărcinate și al copiilor cu vârsta sub 5 ani. În Europa, carența de fier afectează până la 33% din femeile aflate la premenopauză, până la 77% din femeile însărcinate și până la 48% din copii. Potrivit OMS, deficitul de fier poate duce la o scădere cu 30% a capacității de efort fizic.

Carența de fier este frecvent asociată cu boli inflamatorii cronice cum ar fi insuficiența cardiacă cronică, boala cronică de rinichi și sindromul de intestin iritabil. De asemenea, deficitul de fier poate duce la agravarea unei afecțiuni cronice preexistente și poate contribui la creșterea morbidității și a mortalității. La copii, carența de fier poate afecta semnificativ dezvoltarea cognitivă și motorie a acestora.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.