Ziua Mondială a Diabetului, marcată în 2020 de SRDNBM prin Conferința-Dezbatere „Controlează-ți Diabetul …și în timpul pandemiei de COVID-19”

Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an în data de 14 noiembrie. Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) continuă și în 2020 activitățile de conștientizare a diabetului zaharat desfășurate cu acest prilej prin proiectul devenit deja tradiție, Campania ”Controlează-ți Diabetul!”, însă într-un cadru mai restrâns, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Anul acesta, SRDNBM organizează online Conferința-Dezbatere „Controlează-ți Diabetul …și în timpul pandemiei de COVID-19”. Evenimentul face parte din ediția 2020 a Campaniei Naționale „Controlează-ți Diabetul”, ajunsă deja la a XII-a ediție, și își propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la problematica diabetului zaharat. De asemenea, își dorește să identifice posibile soluții astfel încât persoanele cu diabet din România să aibă cât mai puțin de suferit în timpul pandemiei de COVID-19 și să aibă acces cu ușurință la servicii de îngrijire optime.

”După cum știm cu toții, Ziua Mondială a Diabetului a fost creată în 1991, de International Diabetes Federation și de Organizația Mondială a Sănătății, în replică la escaladarea amenințării la adresa sănătății reprezentată de adevărata epidemie de diabet cu care ne confruntăm. 15 ani mai târziu, în 2006, Ziua Mondială a Diabetului a devenit o zi oficială ONU. Vorbim despre cea mai amplă campanie de conștientizare a amenințării reprezentate de diabet, campanie care ajunge anual la peste 1 miliard de oameni din peste 160 de țări. Controlul diabetului este crucial, inclusiv sau mai ales în pandemia de COVID-19. Și ajung astfel la conferința noastră dezbatere de astăzi: ”Controlează-ți Diabetul …și în timpul pandemiei de COVID-19” – eveniment realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în cadrul campaniei Naționale „Controlează-ți Diabetul”, ajunsă la a 12-a ediție. Vorbim, deci, de o campanie de tradiție, o campanie de suflet, care, spre bucuria noastră, a avut rezultate concrete, vizibile. Din păcate, pandemia de anul acesta și-a spus cuvântul și asupra acestei campanii. Este important, însă, să continuăm să tragem un semnal de alarmă privind epidemia de diabet, să insistăm asupra importanței prevenției diabetului și asupra importanței controlului eficient al acestei afecțiuni și să ajutăm persoanele care suferă de diabet să aibă o calitate a vieții cât mai bună cu putință”, a declarat prof. dr Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Conferința-Dezbatere „Controlează-ți Diabetul …și în timpul pandemiei de COVID-19” își propune să aducă împreună, pentru a discuta problematica diabetului zaharat în România, medicilor diabetologi, autorități, asociații de pacienți, societatea civilă, publicul larg și mass-media.

Despre proiectul de tradiție al SRDNBM în contextul Zilei Mondiale a Diabetului vor vorbi prof. dr. Romulus Timar, președintele SRDNBM, și prof. dr. Maria Moța, inițiatorul Campaniei ”Controlează-ți Diabetul!”.

Evenimentul se bucură și de prezența a doi invitați de marcă ai diabetologiei internaționale. Problematica diabetului zaharat în contextul pandemiei de COVID-19 va fi prezentată de prof. dr. Andrew Boulton, președintele International Diabetes Federation.

Premierul României, Ludovic Orban, a transmis la rândul său un mesaj pentru Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice cu această ocazie.

Mesajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în contextul Zilei Mondiale a Diabetului va fi transmis de  dr. Miljana Grbic, reprezentant OMS și șef al Biroului OMS în România.

Din partea autorităților române, dar și a societăților de profil și a asociațiilor de pacienți, mesajele vor fi transmise de conf. dr. Diana Loreta Păun – consilier prezidențial,  dr. Laszlo Attila – președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, prof. dr. Horațiu Moldovan – secretar de stat Ministerul Sănătății, prof. dr. Daniel Coriu – președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Cătălina Poiană – președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, prof. dr. Gabriela Radulian – președinte Societatea de Neuropatie Diabetică, Maria Mesaroș – președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România și Cristina Petruț – vicepreședintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

Conferința-Dezbatere va fi transmisă pe paginile de Facebook ale platformelor Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro, începând cu ora 10.00.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.