Ziua Mondială a Farmacistului: Profesia de farmacist este una dintre profesiile cheie din domeniul sănătății

Dumitru Lupuliasa

Ziua Mondială a Farmacistului, marcată pe 25 septembrie, are ca temă în acest an “Transformarea sănătății globale” după cum a anunțat Federația Farmaceutică Internațională (FIP).

Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, a spus că în condițiile în care ne confruntăm cu toții cu provocările pandemiei COVID-19, această temă se încadrează în preocupările majore ale momentului, la nivel global.

“Colegiul Farmaciștilor din România salută celebrarea Zilei Mondiale a Farmacistului, prilej cu care este oportun să evidențieze faptul că și farmaciștii din țara noastră contribuie la crearea unei lumi în care toți pacienții să beneficieze de acces la medicamente și tehnologii de sănătate de calitate, sigure și eficiente. Profesia de farmacist este una dintre profesiile cheie din domeniul sănătății, iar tema din acest an este o oportunitate de a comunica modul în care farmaciștii transformă sănătatea prin activitatea pe care o desfașoară în multiple sectoare de profil, cum sunt: farmacia comunitară, farmacia de spital, laboratoarele de cercetare sau de analize medicale, industria farmaceutică și cosmetică, farmacia clinică, si nu în ultimul rând, autoritățile sistemului de sănătate publică”, a transmis Dumitru Lupuliasa, în mesajul adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Farmacistului.

În România erau 90 de farmacişti practicanţi la 100.000 de locuitori, în anul 2018, un număr similar cu cel din Marea Britanie şi superior celui înregistrat în ţări precum Polonia (77), Austria (72) şi Germania (66), potrivit Eurostat.

Potrivit acelorași date, cel mai mare număr de farmacişti înregistraţi la nivelul Uniunii Europene era în Malta (129 la 100.000 de locuitori), Belgia (125) Spania şi Italia (ambele cu 119 la 100.000 de locuitori). Urmează în ordine Franţa, Lituania, Cipru, Portugalia şi România.

În 2018, majoritatea statelor membre au raportat 50-110 de farmacişti la 100.000 de locuitori, deşi Olanda (21) este mult sub acest interval, potrivit Eurostat.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.