Ziua mondială a paraliziei cerebrale, marcată anual pe 6 octombrie

Ziua mondială a paraliziei cerebrale este marcată în fiecare an, la 6 octombrie, începând cu anul 2012, pentru a fi alături de cele 17 milioane de persoane care suferă de această afecţiune în întreaga lume, informează pagina dedicată acestei zile, worldcpday.org.

Astfel, anual, pe 6 octombrie, persoanele afectate, dar şi familiile acestora şi organizaţiile de susţinere marchează acest moment prin împărtăşirea propriilor experienţe, organizarea de evenimente tematice şi purtarea culorii verzi.

Ziua mondială a paraliziei cerebrale este o mişcare promovată de persoanele afectate de paralizie cerebrală şi familiile lor, dar şi de diverse organizaţii de susţinere, în peste 75 de state. Scopul acestei mişcări este acela de a se asigura că adulţii şi copiii care suferă de paralizie cerebrală beneficiază de aceleaşi drepturi şi oportunităţi ca toţi ceilalţi membri ai societăţii. Deşi paralizia cerebrală este cea mai frecventă dizabilitate în copilărie, există un mare deficit de informaţii cu privire la ceea ce înseamnă ea şi ce o provoacă. Prin Ziua mondială a paraliziei cerebrale, se creează ocazia de a creşte gradul de conştientizare a paraliziei în comunităţi şi de a-i ajuta pe ceilalţi să privească dincolo de dizabilitate, mai notează sursa citată.

În întreaga lume există 17 milioane de oameni care trăiesc cu paralizie cerebrală (CP) şi alte 350 de milioane de persoane apropiate de un copil sau adult cu paralizie cerebrală. Este cea mai frecventă dizabilitate fizică în copilărie, manifestată printr-un handicap permanent care afectează mişcarea. Astfel, 1 din 4 copii cu paralizie cerebrală nu poate vorbi, 1 din 4 nu poate merge, 1 din 2 are o dizabilitate intelectuală, în timp ce 1 din 4 are epilepsie, mai arată site-ul indicat.

Tema pentru 2021, cu prilejul Zilei mondiale a paraliziei cerebrale este „Millions of reasons”, organizatorii arătând că „fiecare persoană care trăieşte cu paralizie cerebrală este un motiv pentru a se lupta pentru schimbare”, potrivit anunţului de pe pagina de Facebook dedicată acestei zile, Facebook.com/worldCPday.

De asemenea, persoanele afectate de paralizie cerebrală sunt invitate să distribuie experienţele lor pe reţelele sociale, folosind tag-ul @WorldCPDay sau hashtag-urile #WorldCPDay, #CPMakeYourMark, conform site-ului worldcpday.org.

Paralizia cerebrală (CP) cuprinde un grup de tulburări care afectează capacitatea unei persoane de a se mişca şi de a-şi menţine echilibrul şi postura. CP este cea mai frecventă dizabilitate motorie în copilărie. Paralizia cerebrală este provocată de dezvoltarea anormală a creierului sau de afectarea creierului în curs de dezvoltare, care influenţează capacitatea unei persoane de a-şi controla muşchii, potrivit cdc.gov.

Efectul paraliziei cerebrale asupra abilităţilor funcţionale diferă mult. Unele persoane afectate pot merge, în timp ce altele nu pot. Unii manifestă o capacitate intelectuală normală sau aproape normală, dar alţii pot avea dizabilităţi intelectuale. De asemenea, pot fi prezente epilepsia, orbirea sau surditatea.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.