Ziua Mondială a persoanelor cu Sindrom Down. Incidenţa sindromului Down: 1 la 1.000 de naşteri în întreaga lume

În data de 21 martie lumea întreagă marchează Ziua Mondială a persoanelor cu Sindrom Down.

Această zi a fost înființată în anul 2006 de Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindrom Down și declarată zi mondială, printr-o rezoluţie adoptată de Adunarea Generala a Naţiunilor Unite, în decembrie 2012, cu scopul implicării tuturor statelor în creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la această afecțiune.

Data pentru celebrarea aceste zilei, respectiv ziua 21 luna 3,  a fost selectată pentru a sublinia trisomia care provoacă sindromul Down.

Sindromul Down (sau Trisomia 21) este o modificare cromozomială întâlnită la aproximativ 1 din 800 de nou-născuți vii, potrivit www.worlddownsyndromeday.org . Însă, există variații considerabile la nivel mondial. Potrivit statisticilor ONU, incidenţa sindromului Down este de 1 la 1.000 de naşteri în întreaga lume. În fiecare an, între 3.000 si 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială.

Sindromul Down cauzează diferite grade de dizabilitate intelectuală și fizică, precum și probleme medicale asociate.

Această afecțiune este caracterizată de prezenţa unui cromozom 21 în plus faţă de perechea de cromozomi 21 din cadrul cariotipului uman normal. Primul care a descris caracteristicile sindromul a fost medicul englez John Langdon Haydon Down, în 1866.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.